Hlavní obsah

Malování světelným paprskem uvedlo výstavu výtvarného umění

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klubcentrum Ústí nad Orlicí ve čtvrtek 9. srpna otevřelo vernisáží v prostorách místního Kulturního domu XX. ročník tradiční výstavy výtvarného umění.

Foto: Lukáš Prokeš

Unikátní kresba světelným paprskem v podání výtvarníka z ateliéru DOWIS.CZ.

Článek

Srpnová výstava výtvarného umění v Ústí nad Orlicí patří v daném roce počtem vystavené tvorby k nerozsáhlejší a vzhledem ke konání v době probíhající Staročeské pouti se stává pomyslným svátkem přehlídky kultury ve městě. Je proto vyhledávanou akcí pro umělce různého zaměření a zároveň i pro návštěvníky, milovníky umění.

V letošním roce do této přehlídky přispělo 52 vystavovatelů, převážně z Ústí nad Orlicí a okolí z Orlickoústeckého regionu, včetně Rychnovského okresu. Účastnili se však i autoři ze vzdálenějších míst celé České republiky. Početně byla zastoupena zejména Praha, dále Pardubice, Žehušice, Podbořany, z oblasti Jeseníků Bušín a Kunčice.

V úvodu vernisáže Mgr. Jan Pokorný osobně představil přítomné autory přes 300 vystavených prací, většinou prodejných, kdy nejvíce byly zastoupeny obrazy různých technik -  kresba, pastel, akvarel, akryl, olej, koláž, enkaustika, počítačová grafika exlibris a fotografie. Kdo přišel s úmyslem zkrášlit si domácí prostředí novým obrazem, měl bohatou možnost výběru.

Námětem bylo zejména krásné barevné léto, ať v květech, lukách či u vody. Oblíbeným motivem byli zejména motýli, objevili se i pestrobarevní papoušci, zebry v zrcadle vodní tůně a pelikáni. Zachyceny byly i další roční období a krásy celé České republiky. Nechyběla ani fantazie a abstrakce v nejrůznějších představách.

Další širokou nabídku tvořily dekorativní předměty, šperky, patchwork, paličkovaná krajka, malované kameny a pískovcové plastiky Muzikant a Muž s hůlkou.

Doprovodným programem byla unikátní ukázka LIGHT ART ateliéru DOWIS.CZ. Jednalo se o jednoduché kresby, které na luminescenční ploše vytvářely příběh, který po chvíli zanikal.

Na závěr nezvykle teplého večera bylo připraveno v předsálí příjemné posezení s doprovodem hry na varhany a zpěvu Ivana Rajského. S příslovečným Kávu si osladím .... končila vzájemná setkání přátel umění.

Výstavu lze navštívit v průběhu celého měsíce srpna až do 9.září s otevírací dobou pondělí až pátek od 10-13 a 14-17 hodin a v sobotu a neděli od 14-17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám