Hlavní obsah

Malování na mníšeckém zámku

Novinky, Marie Charvátová

O nadcházejícím víkendu 16. a 17. února je v zámku Mníšku pod Brdy připraven program pro rodiny s dětmi. Kromě zábavných prohlídek komnat nebo pohádkového sklepení se otevírá také výtvarná dílna, odkud si děti odnesou něco na památku. Přístupné jsou i klasické prohlídky dvou okruhů pro dospělé.

Foto: Anna Čelouchová

I takový náklaďák je pro děti připraven.

Článek

Rodiče s dětmi mohou na zámku strávit příjemný den a prohlídku komnat doplnit například procházkou parkem nebo po hrázi rybníka, návštěvou Kouzelného sklepení, ve kterém se otevírá svět pohádek, malováním ve výtvarné dílně nebo třeba výstupem na vyhlídku z věže.

Výtvarná dílna nabízí příjemné a vyhřáté posezení, kde se děti zabaví malováním a vybarvováním suvenýru, který jim doma připomene výlet do Mníšku. Nejtěžší ze všeho je ale si vybrat z mnoha rozmanitých motivů a velikostí sádrových odlitků, které jsou před nimi vystavené. Mezi nejoblíbenější patří motýlci a srdíčka, květiny a čtyřlístky, auta nebo berušky. 

Než dětem jejich veledílo zaschne, navštíví prohlídku zámku. Vždy je pro ně připravena nějaká speciální, aby si to užily, bavily se a měly pěkný zážitek. V sobotu 16. února při Pohádkové prohlídce s královnou Elsou společně prohledají komnaty, aby našly Elsina kamaráda. Při tom se dozvědí, proč mají zámecká křesla kolečka, proč na jednom obraze hoří nebo jak velkou žízeň mívali páni na zámku.

V neděli 17. února jim průvodkyně na Pohádkové prohlídce o zámeckých strašidýlkách prozradí, že i na Mníšku se vyskytuje třeba bílá paní, která kolébá miminka a prochází se po chodbách.

O víkendu jsou přístupné také dvě klasické prohlídkové trasy s historickým výkladem. První okruh představuje slavnostní a společenské místnosti zámku, druhý prvorepublikové bydlení posledních majitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám