Hlavní obsah

Malířka Katarína Szanyi vystavuje v ostravském Divadle Antonína Dvořáka

Novinky, Josef Zajíc

Slovenská malířka Katarína Szanyi žije v Ostravě. Do širšího kulturního povědomí a do světa galerií vstoupila v polovině devadesátých let minulého století. Její práce si trvale udržují vysokou kvalitu a osobitost. V pondělí 4. května představila své nejnovější obrazy v Galerii současné malby.

Foto: Josef Zajíc

Galerie současné malby. Ostrava, Divadlo Antonína Dvořáka 4.5.2015. Katarína Szanyi: Závoj - akryl na plátně 2015.

Článek

Malířku Katarínu Szanyi (1974), její tvorbu a novou výstavu pod názvem MY MEANDERS představil návštěvníkům v Galerii současné malby v ostravském Divadle Antonína Dvořáka (DAD) ředitel Národního divadla moravskoslezského (NDM) Jiří Nekvasil.

Konstatoval, že dvouleté působení Galerie moderního umění v DAD se vyplatilo - jak pro vystavující umělce, tak pro diváky. Výstavy v Galerii současného umění jsou otevřeny vždy před každým představením v DAD a tak vzhledem k velké návštěvnosti jednotlivých představení uvidí díla v galerii tisíce lidí.

„Od svých tvůrčích počátků je to malířka nezaměnitelného projevu. V souvislosti s její tvorbou se nezřídka mluví o její příslušnosti k ženskému světu umění a dodává se, že její dílo není feministické. Dá se řící, že Katarína Szanyi je autorkou tradiční, pomalu zpracovává svá témata, stále maluje závěsné obrazy, nehledá nové cesty jako své umělecké záměry, ale naopak důvod, pro který maluje si hledá cestu svého uchopení sám,” představil malířku kurátor výstavy Martin Klimeš.

„Jejími uměleckými prostředky jsou barva, tvar, světlo. Katarína maluje postavy, předměty, situace prostřednictvím osobního prožívání - tedy nic na první pohled nezvyklého, je to jen to, na co jsme zvyklí, jen to, s čím malíři pracují od nepaměti. Ale s konstatováním, že Katarína je tradiční malířka asi nevystačíme. Minimálně za poslední jedno či dvě desetiletí nemůžeme s jistotou říci, který přístup je konzervativní a který naopak progresivní,” dodal Martin Klimeš.

Výstava bude v Galerii současné malby v DAD k vidění do 23. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám