Hlavní obsah

Malíř, kterého málem snědli lidojedi, vystavuje v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Dobrodruh, malíř a sochař Jiří Šorm miluje exotické a dosud málo známé krajiny. Jeho tvorba nás zavede do zcela jiného světa – tajemného a mystického.

Foto: Jan Kaše

Jiří Šorm u svého obrazu Houpací panenka

Článek

V plzeňské galerii Visio Art byla v úterý 7. ledna slavnostně zahájena výstava Na cestě, na které prezentuje své výtvory Jiří Šorm.

„Akademický malíř Jiří Šorm je nejen malíř a sochař, jeho velkou vášní je cestování do exotických a turisty neobjevených krajin - například mezi lidojedy na Novou Guineu, kde byl málem sněden domorodci, což by pro nás  byla velká škoda. Většina cestovatelů nám zážitky z exotických krajin zprostředkovává prostřednictvím cestopisů, Jiří Šorm je vkládá do svých obrazů. Na cestách píše deníky a především čerpá inspiraci pro svou tvorbu. Nečekejme ale realistické obrázky z cest. Z jeho obrazů prýští vůně pralesů, jeskyní a dalekých krajin, které procestoval. Jeho díla jsou hluboce inspirována pravěkým a domorodým uměním,“ uvádí se v pozvánce na výstavu.

Usměvavý a vstřícný umělec dokáže úžasnými barevnými kombinace do svých obrazů vložit tajemno s mystickými prvky. Díky vrstvení barev pak vytváří přesvědčivý dojem „hloubky.“ Jeho díla vás jakoby vtahují do sebe, chcete jít dál a poznat více. Možná do nich Jiří Šorm vědomě či nevědomě pod vlivem svých zážitků z cest vložil cosi šamanského.

Pozornost vzbudil kromě jiných i obraz s názvem Houpací panenka, který byl ihned prodán. Na jednu stranu je v podstatě veselý, ale zároveň na něco upozorňuje. Možná na nutnost udržovat určitou rovnováhu, nevybočovat do extrémů, mít radost ze života a nešetřit úsměvem i v době, kdy vaše situace není příliš stabilní.

Výstava potrvá do 31. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám