Hlavní obsah

Malíř Kristian Kodet měl úspěšnou sezónu, teď se opět chystá do USA 

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malíř Kristian Kodet žije střídavě v centru Prahy a na své chalupě, bývalé faře v jižních Čechách. Už několik let však vždy na zimu mizí na čtyři až pět měsíců ve Spojených státech. Ani letos neudělá výtvarník, galerista a antikvář výjimku.

Foto: René Kekely

Kristian Kodet oslavil letos významné životní jubileum

Článek

Kodet, o němž se hovoří jako o nejprodávanějším českém malíři současnosti, měl velmi úspěšnou sezónu. V červenci oslavil své kulaté 70. narozeniny velkolepou výstavou v galerii Novoměstské radnice v Praze, kde nechyběla Lucie Bílá, Jaroslav Svěcený, Miroslav Donutil nebo Ladislav Štaidl. Kromě toho se stal čestným občanem Prahy 1. Čas trávil malováním na faře na Táborsku, kde má i ateliér. A pak se věnoval i další své lásce, kterou jsou starožitnosti.

„O mě se ví, že mám rád staré, hezké věci. Nemusí to být nijak drahé, ale musí to mít duši. Za svůj život jsem toho opravdu hodně nasbíral, a protože jsou věci, které chci, aby šly dál mezi lidi, otevřel jsem si v centru Tábora malou galerii s antikem. A to mě téší, dělá mi to radost a kromě toho i proto, že do toho zasvěcuji svou nejmladší dceru Jacqie, která se podílí i na vzhledu a fungování naší galerie. Těši nás, když prijde někdo a pořídí si hezkou věc a řekne, že z toho má radost, že mu to bude dělat parádu doma nebo na chalupě. A to je přesně ten důvod,” prozradil malíř, jehož obraz visí dokonce i v sídle amerických prezidentů v Bílém domě.

Mistr je také zván na řadu společenských akcí. Naposledy se zúčastnil křtu kalendáře moderátora a spisovatele Aleše Cibulky, kde se potkal s Evou Pilarovou, Evou Hruškovou a řadou dalších kolegů. „Je milé, když se vidíte s lidmi, s nimiž pro své nebo jejich pracovní vytížení nemáte moc času se sejít. Povídáte si a vlastně víte oba, že se vidíte rádi. Jen mě moc mrzí, že už nemůžu vídat svého kamaráda Waldu Matušku. Přiznávám, že ten mi chybí čím dál víc.”

Právě s Matuškou pojilo Kodeta celoživotní přátelství a zvláště po druhé emigraci, kdy malíř se svou rodinou odešli do USA, to byli právě Waldemar a Olina, kteři jim pomohli a byli si nejblíže. „Proto mám radost, že náš dům na Floridě máme jen kousíček od sebe a s Olinkou a mladým Waldou trávíme Vánoce, různé oslavy a párty. Našeho přátelství si vážím čím dál víc,” dodal Kristian Kodet, který kromě dobrého vína a krásných žen, má rád humor a život. „Někdy je ten život složitý a těžký, ale přesto krásný. A já ho žiju rád,” doplnil umělec.

Reklama

Výběr článků

Načítám