Hlavní obsah

Malíř František Leták vydal umělecký kalendář

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V edici Miraculum Octavum Mundi nakladatelství Globus international, která kromě jiného vydává vysoce kvalitní umělecké kalendáře, připomeňme Marie Fischerová-Kvěchová: Lidové kroje 2016 nebo Kamil Lhoták: Kresby a ilustrace 2019, vychází velkoformátový nástěnný kalendář Františka Letáka Obrazy 2020

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Akademický malíř František Leták se narodil v roce 1949 v Ústí nad Labem. Od roku 1953 žil v Litoměřicích.

Byla to láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově, kde si vybral obor malování, tvarování a lepení skla. Po absolutoriu se v roce 1971 přihlásil ke studiu na Akademii výtvarného umění v Praze. V ateliéru Františka Jiroudka se zabýval krajinomalbou, restaurování studoval u Raimunda Ondráčka a figurální malbu u Karla Součka. Studia úspěšně ukončil v roce 1977.

Nyní žije a tvoří v hlavním městě. Maluje krajiny, zátiší a svoji velkou lásku - Prahu, pražské motivy. Jeho díla jsou ve sbírkových fondech galerií nejenom v České republice, ale i v zahraničí - Japonsku, Řecku, na Kypru...

V kalendáři společně s nakladatelem vkusně zkombinoval městské, převážně pražské zádumčivé motivy s několika křehkými květinovými zátišími. Velkoformátový umělecký nástěnný kalendář o rozměrech 480 x 480 milimetrů perfektně předtiskově připravila a ve vysoké kvalitě vytiskla na křídovém papíře kutnohorská tiskárna Label, která s Miraculum Octavum Mundi dlouhodobě spolupracuje na náročných projektech.

Kalendář vyšel v limitovaném nákladu 300 výtisků.

Reklama

Výběr článků

Načítám