Hlavní obsah

Malíř a sklářský výtvarník Vladimír Kopecký vystavuje v Brně na Špilberku

Novinky, Jiří Smutný

Muzeum města Brna připravilo další výstavu z cyklu o sklářských výtvarnících. Dostala název Dálky a póly a je věnovaná Vladimíru Kopeckému. Jeho práce lze obdivovat v hranolové věži a královské kapli hradu Špilberk od pátku 8. července.

Foto: Jiří Smutný

Artefakt z vrstveného skla

Článek

Výstavní prostory zaplňují pilíře, geometrie, čiré sklo i barvy, skleněné plastiky i digitální grafiky. Autor se při své práci pohybuje mezi dvěma extrémy. Jedním je přísná geometrie a druhým divoká gestická exprese.

Geometrický přístup začal rozvíjet v šedesátých letech, kdy maloval na vzorovaná průmyslová linolea dokonalé bloky geometrických pilířů. Jako první u nás použil ve své tvorbě vrstvené tabule skla, aby vytvořil pocit hloubky a prostoru. Kromě skla používá jako doplňkový materiál kovové traverzy, kolejnice, pražce a trámy, vyjadřující tíhu a stálost.

Vladimír Kopecký (1931) studoval na sklářských školách v Kamenickém Šenově a Novém Boru a od roku 1949 v Praze na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru monumentální malby a skla pod vedením Josefa Kaplického.

Tam spolu s Adrienou Šimotovou a Františkem Burantem navrhl mozaiku pro Světovou výstavu EXPO 58 v Bruselu, za kterou dostali zlatou medaili. Další ocenění získal v Japonsku v roce 1984. V roce 2009 obdržel Cenu ministerstva kultury ČR za přínos ve výtvarném umění. V roce 2013 získal 2 ceny za serigrafii v soutěži Grafika roku.

Vladimír Kopecký měl dlouhou řadu autorských výstav doma i v zahraničí a jeho práce lze najít v mnoha významných sbírkách od Národní galerie v Praze přes Moravskou galerii v Brně až po muzea v Německu, Švýcarsku, Francii, Velké Británii, USA nebo Japonsku.

Výstava Dálky a póly bude na Špilberku otevřena do 4. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám