Hlavní obsah

Malíř a fotograf Pavel Oparty vystavuje v bohumínském Salonu Maryška

Novinky, Robert Rohál

Desítka na plakátě, který zve na výstavu výtvarníka Pavla Opartyho znamená deset let umělecké činnosti tohoto bohumínského rodáka. Prezentace jeho tvorby byla před pár dny zahájena v Salónu Maryška v Bohumíně. Autor zde vystavuje jak své obrazy, tak fotografie a grafické práce.

Foto: archiv Pavel Oparty

Pavel Oparty s kurátorkou výstavy Kamilou Smigovou.

Článek

Co všechno mohou vidět návštěvníci vaší výstavy v Salónu Maryška?

Současná výstava je především prezentaci mých úplně nových obrazů včetně několika grafik a fotografií. Zároveň tato výstava zahrnuje i spoustu obrazů a fotek, které ještě ani jednou nebyly uvedeny na žádné z mých předešlých výstav.

Co znamená ta desítka na plakátu?

Desítka na plakátu znamená počet let, které věnuji tvorbě obrazů a fotografií. Právě přesně před deseti lety jsem vytvořil svůj první oficiální obraz Secret land a zároveň ve stejném roce jsem začal navštěvovat obor grafika a malba na ostravské konzervatoři.

Jak dlouho se vlastně věnujete malování a fotografování?

Je to přesně deset let, co jsem se začal věnovat  malování, aby postupem času začala sílit vášeň pro fotografii a grafiku. V současné době se věnuji všem těmto technikám, spatřuji v tom jistou výhodu, která spočívá v tom, že když jsem unavený z malování, díky focení zase ožiju, a naopak.

Kolikátá je to vaše výstava a kde a co jste vystavoval předtím?

Tohle je moje šestá výstava, v podstatě jde o podobný systém jako u předešlých, snad s výjimkou výstavy z roku 2007, která měla spíš retrospektivní charakter. I tentokrát prezentuji společně fotografie s malbou a grafikou.

Výstava, která potrvá v bohumínském Salónu Maryška do konce letošního roku, prezentuje obrazy i fotografie. Znamená to, že vás baví obojí stejně?

Baví mě obojí, ono to spolu dost souvisí... Dovednost z malby můžu aplikovat do fotografie - a naopak. Myslím, že je dost velká výhoda, když lze všechno kombinovat dohromady, pak má člověk více alternativ.

Reklama

Výběr článků

Načítám