Hlavní obsah

Malby a fotografie na výstavě v Polici nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Výstava fotografií a obrazů v Polici nad Metují. Dva výtvarníci, dvě generace, dvě techniky a jedno společné téma, kterým je okouzlení rodným krajem.

Foto: Muzeum papírových modelů

Pohled do expozice výstavy

Článek

„Když se dva lidi dívají na totéž, nikdy si nebudou pamatovat to samé.“ Tato věta by se mohla stát mottem výstavy Světem skal v Zeleném Domečku v Polici nad Metují. Představuje totiž dva výtvarníky, které dělí generační rozdíl i použitá technika. Ale spojuje je jedno téma: skály Broumovského výběžku a láska k rodnému kraji.

Na malém půdorysu se tady setkávají dva progresivní pohledy a kupodivu mezi sebou ladí a „nepřekážejí si“.

Pavel Frydrych z pořádajícího Muzea papírových modelů na vernisáži mimo jiné řekl: „Nejde o konfrontaci. Jde spíš o to si uvědomit, že ač každý z nás vidí svět jinak, většinou se shodneme na tom, co je hezké nebo krásné.“ A právě krása či okouzlení tím, co považujeme za krásu, je nosným tématem výstavy.

Obrazy známého regionálního malíře Jiřího Kollerta nutí k zamyšlení, zatímco o generaci mladší fotograf Štěpán Horák se prezentuje zádumčivostí svých snímků, zachycováním inverze a barev podzimu. V obou případech většinou nejsou v názvu výstavy zmiňované skály ústředním bodem, ale jsou pojítkem mezi výrazem tvorby obou autorů. A celá koncepce výstavy nutí diváka k zamyšlení, proč právě takto vidí autoři svět kolem sebe.

Kurátorům výstavy se podařilo jasně oddělit malbu od fotografie, ale na pár místech dovolili se těmto dvěma technikám prolnout a tím vytvořili skutečně ucelenou a sevřenou expozici.

Jiří Kollert & Štěpán Horák: Světem skal

Výstava obrazů a fotografií, Zelený domeček, Tyršova 345, Police nad Metují. Výstava potrvá do 19. května. Vstupné dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám