Hlavní obsah

Malá dechová hudba Opočenka slaví čtyřicet let 

Novinky, Dana Ehlová

Čtyřicet let „na scéně“ oslaví v sobotu 28. června malá dechová hudba Opočenka. A slavit se bude samozřejmě především hudbou - "narozeninový" koncert se uskuteční na Trčkově náměstí v Opočně.

Foto: Josef Kováříček

Malá dechová hudba Opočenka slaví čtyřicet let.

Článek

„Přijede Karel Hegner, velice známá postava z oblasti dechovky a její velký fanda, známý mimo jiné z televizní stanice Šlágr. Přítomen bude rovněž dirigent a režisér Aleš Podařil, který s námi natáčel dvě CD a byl s námi jako dirigent na soutěži Zlatá křídlovka v Hodoníně,“ řekl ke slavnostnímu koncertu kapelník Opočenky Václav Lepš.

„Pozvali jsme zakládající i bývalé členy a zakládajícího kapelníka, pana Petra Ryšavého. Pozvání ke společnému vystoupení přijali rovněž dva členové Královéhradecké filharmonie - Luboš Votroubek, bývalý kolega z Opočenky a Pavel Plašil, bývalý kolega z dětské dechovky,” dodal kapelník.

Smůlou je, že se z pracovních důvodů nemůže zúčastnit Miloň Čepelka, velký příznivec dobré dechovky a tím pádem i Opočenky, který kapele z Opočna napsal texty k některým písničkám.  

A jaké je složení - v regionu Orlických hor a jejich podhůří, ale i mnohem vzdálenějším - známé dechovky? Již mnoho let hraje v obsazení třinácti muzikantů se třemi zpěváky a zvukařem. Důležité jsou samozřejmě zkoušky, které probíhají alespoň jednou týdně, ale pokud Opočenku čeká větší akce, zkoušky se zintenzívní.

Vystoupení jsou pro Opočenku převážně sezónní záležitostí. „Nejvíc hraní máme přes léto zhruba od května do srpna, velice úspěšné jsou také vánoční koncerty,” uvedl kapelník a zároveň potvrdil, že hudba je pro všechny členy velkým koníčkem.  

Repertoár tvoří hlavně lidové písničky, které jsou podle Václava Lepše bohužel dnes tak trochu na okraji zájmu a většinová populace u nás nad nimi ke své škodě ohrnuje nos. Jeho zkušenosti z vystoupení v Rakousku nebo Německu jsou ale úplně jiné.

„Tam si takových písniček daleko víc vážili. Vzpomínám si na jedno naše vystoupení v Německu, kde spolu s námi vystupovali dudáci ze Skotska, a 800 posluchačů vytvořilo nádhernou atmosféru. Skandovali již při nástupu a vůbec jim nepřišlo divné, že slyší dechovku nebo dudáky. S dechovkou jsme objeli všechny okolní země a všude měla úspěch. Hrajeme ale také operetní skladby nebo moderní věci, např. směs písniček od Beatles.“   

Velkým zážitkem bylo v poslední době i vystoupení pro volyňské Čechy, kteří se vrátili do své bývalé vlasti.

„Každý rok pořádají v Nechanicích ples. Přáli si, abychom jim zahráli staré národní písničky. Upravil jsem je pro Opočenku a oni naprosto úžasně reagovali, dokonce mají na tyto skladby speciální tance. Jednu z připravených písniček jsme museli na jejich výslovné přání třikrát zopakovat a oni při ní tancovali šátečkový tanec. Na naše koncerty chodí povětšinou starší lidé, ale v Nechanicích se dobře bavili i mladí a nás to velmi těšilo,“ řekl na závěr Václav Lepš, který je kapelníkem této party výborných muzikantů a zpěváků už od roku 1992.  

Reklama

Výběr článků

Načítám