Hlavní obsah

Mahenovo divadlo uvede Saturnina v režii Jakuba Nvoty

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo Brno připravilo na scéně Mahenova divadla dramatizaci humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin autorů Martina Vačkáře a Ondřeje Havelky. V titulní roli se představí Martin Siničák, držitel Ceny Thálie za rok 2013.

Foto: Jiří Smutný

Saturnin Martin Siničák

Článek

„Chtěli jsme našim divákům nabídnout vstřícný a zároveň noblesní titul,“ objasnil dramaturg Martin Sládeček, proč byl vybrán právě Saturnin. „Jirotkův Saturnin, plný inteligentního a laskavého humoru, pro nás takový titul dokonale ztělesňoval.“

Režisér Jakub Nvota o hlavním hrdinovi své inscenace říká: „Saturnin je moudrý. Inteligentně nás posílá do háje a dělá to s takovou elegancí a lehkostí, že se tomu ještě rádi zasmějeme. To je vražedné spojení inteligence a humoru, které jsem vždy obdivoval. To je důvod, proč jsem kdysi začal pracovat v divadle u Milana Lasici. A proč jsem bez dlouhého rozmýšlení na nabídku režírovat Saturnina kývl.“

Tetu Kateřinu bude hrát Jana Štvrtecká, Milouše Štěpán Kaminský, dědečka Zdeněk Dvořák, slečnu Barboru Terebovou Annette Nesvadbová j. h., doktora Vlacha Roman Nevěčný a strýce Františka Michal Bumbálek. Jako vypravěč, který zde dostal jméno Leo, se představí Dušan Hřebíček.

Po hudební stránce bude představení v rytmu swingu, což zajistí swingová kapela Melody Gentlemen. Zazní řada známých dobových písniček, ale i písně zcela nové, vytvořené zvlášť pro tuto inscenaci, které svým charakterem do celkové atmosféry díla dobře zapadnou.

Premiéra se uskuteční 27. listopadu v 19.00 hodin v Mahenově divadle. Zájem o představení je již teď značný. Podle produkce divadla je prakticky vyprodáno až do března příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám