Hlavní obsah

Magnetická rezonance Nemocnice Přerov vyšetřila již tisíce pacientů

Novinky, Radka Miloševská

Celkem 1 508 pacientů prošlo v prvním pololetí letošního roku vyšetřením na magnetické rezonanci v Nemocnici Přerov, která je součástí skupiny Agel. Moderní pracoviště bylo v nemocnici vybudováno teprve nedávno a pacientům slouží od počátku roku 2017.

Foto: archiv nemocnice

Od svého vzniku ošetřilo pracoviště magnetické rezonance v přerovské nemocnici více než 6 300 pacientů.

Článek

Za dobu svého fungování si zde našli cestu pacienti nejen z Přerova, ale běžně na vyšetření dojíždějí také pacienti ze Zlína, Kroměříže, Brna či Hodonína.

Nové, vzdušné prostory, moderní prostředí, stejně jako moderní přístroj – to vše si pacienti na magnetické rezonanci, která je součástí radiodiagnostického oddělení přerovské nemocnice, pochvalují. Ta po zavedení pracoviště podstatně zvýšila možnosti, rozsah, kvalitu i komfort prováděných vyšetření.

Od svého vzniku ošetřilo pracoviště magnetické rezonance v přerovské nemocnici více než 6 300 pacientů. „Za první pololetí letošního roku jsme vyšetřili 1 508 pacientů, z toho 77 dětí do 18 let. Nejčastěji vyšetřujeme pacienty s neurologickými potížemi, a to pro bolesti páteře nebo hlavy, celkem jich bylo přes 1 100. Další častou indikací jsou bolesti kloubů, nejčastěji kolen nebo ramen, takových pacientů jsme ošetřili 260. A přes 80 osob podstoupilo vyšetření břišních nebo pánevních orgánů,“ informovala vedoucí radiologická laborantka Bc. Milena Matelová

Pracoviště kvůli vytíženosti prodloužilo také svou provozní dobu, kterou přivítali především pracující pacienti. „Nyní máme letní provoz, ale s novým školním rokem opět nabídneme odpolední objednávky,“ uvedla Milena Matelová.

Délka vyšetření na magnetické rezonanci závisí podle vyšetřované oblasti, vždy však záleží na rozsahu případného onemocnění a velmi důležitá je i spolupráce pacienta. Dvacet minut například trvá vyšetření páteře, půl hodiny vyšetření mozku, kolene, kotníku či ruky a více než hodinu vyšetření jater či břicha s aplikací kontrastní látky intravenózně.

Do přerovské nemocnice dojíždí na magnetickou rezonanci pacienti nejen z Přerovska, ale v polovině případů se jedná o klienty z různých regionů, ať už z Olomouckého kraje, Hodonína, Brna, Kroměříže, Zlína, Valašského Meziříčí, tak dokonce z Prahy.

„Přicházejí k nám také lidé s žádankou od lékařů fakultních nemocnic (Brno, Praha, Ostrava, Olomouc). Tito pacienti tak nemusí do fakultní nemocnice jet znova čistě kvůli vyšetření na rezonanci, ale diagnostická vyšetření absolvují v místě, které je blíže jejich bydlišti anebo využijí našich kratších čekacích lhůt. Dříve jezdili přímo do fakultních nemocnic, nyní od nás odchází již vyšetřeni a obrazovou dokumentaci posíláme přímo na daná pracoviště, tedy pokud existuje počítačové spojení mezi nemocnicemi. Jinak dostává pacient snímky na CD,“ dodala Milena Matelová.

Radiodiagnostického oddělení Nemocnice Přerov v loňském roce provedlo dále přes 43,5 tisíce rentgenových vyšetření, přes 15,5 tisíce sonografických a přes 5,5 tisíce CT vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám