Hlavní obsah

Magický hlas rebelky Marty Kubišové ve filmové premiéře

Novinky, Petr Mráček

Ve čtvrtek 17. července bude mít premiéru celovečerní dokumentární film režisérky Olgy Sommerové MAGICKÝ HLAS REBELKY vyprávějící životní pouť legendy české populární hudby Marty Kubišové.

Foto: Petr Mráček

Marta Kubišová a Aneta Langerová

Článek

V chystaném celovečerním dokumentu Magický hlas rebelky zachycuje režisérka Olga Sommerová osud zpěvačky a signatářky Charty 77 Marty Kubišové. 

„Martu Kubišovou miluju od svých mladých let, její elpíčko Songy a balady jsem v šedesátých a sedmdesátých letech poslouchala pořád dokola. Když bolševici v roce 1970 zakázali Martě zpívat, nesla jsem to v beznadějných sedmdesátých letech jako další ránu svobodě,“ říká Olga Sommerová.

Režisérčina úcta ke zpěvačce vzrostla ještě poté, co Marta Kubišová podepsala Chartu 77. „Možnost natočit o Martě životopisný film je pro mě pocta. V její osobnosti se potkávají dvě nejdůležitější komponenty lidského charakteru – vysoká umělecká profesionalita a integrita osobnosti – stát za svou pravdou a nenechat se ďáblem nalákat na pohodlnou cestu za cenu ztracené sebeúcty,“ dodává Sommerová.

Film se natáčel v průběhu jednoho roku. Štáb se zúčastnil několika koncertů Marty Kubišové, navštívil bývalou zpěvaččinu chalupu, kde podepsala Chartu 77, jíž se záhy stala mluvčí, a kde byla po léta sledována Státní bezpečností. Při návštěvě Archivu bezpečnostních složek také Kubišová poprvé nahlíží do svazků, které na ni StB vedla.

Zpěvačka se ve filmu potká nejen se svými přáteli z Charty Danou Němcovou, Pavlem Kohoutem, Vlastimilem Třešňákem a Jaroslavem Hutkou, objeví se v něm i její další kamarádi Milan Hein, Václav Neckář, Petr Malásek, Karel Štolba, Fero Fenič, Iva Janžurová a přítelkyně nejbližší – dcera Kateřina.

Supraphon u příležitostí uvedení filmu Magický hlas rebelky do kin vydává i stejnojmenný soundtrack, který bude obsahovat převážně písně znějící v dokumentu. Ty jsou v zásadě přehledem toho opravdu nejlepšího v umělecké kariéře Marty Kubišové. 

Album bude doplněné o letošní o novinku, duet Marty Kubišové a Anety Langerové „Život není pes“ a také o jejich předchozí spolupráci, píseň „Já chci být volná“ z muzikálu Touha jménem Einodis.

Film Magický hlas rebelky byl vybrán do programu Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kde bude uveden ve světové premiéře a následně 17. července vstoupí do českých kin.

Soundtrack vyjde o 14 dní dříve, tedy 27. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám