Hlavní obsah

Magdalena Dobromila Rettigová by se v rodných Všeradicích nejen dobře najedla

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že tu dobře vaří, bylo vidět již zdálky z blažených výrazů konzumentů domácí stravy. Z polévkových talířů se kouřilo, vůně prdelačky se linula vstříc příchozím. Jelítka i jitrnice úhledně zašpejlované kolem brambor a zelí, k tomu místní pivo Všerad, dal jsem si polotmavou jedenáctku.

Foto: Vratislav Konečný

Voněla do dálky, zelí krásně kyselé a pivo jako křen

Článek

Restaurace Zámecký dvůr ve Všeradicích u Hořovic upomíná na tradici rodačky z malé brdské vísky, buditelky, hlavně pak kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, rozené Artmannové (1785- 1845).

Otec byl na všeradickém panství purkrabím. Magdalena byla vychovávána v německy mluvícím prostředí, do 18 mluvila jen německy. Česky se začala učit po seznámení s buditelem a spisovatelem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem, začala psát verše, muž je korigoval a cizeloval.

Známá se stala díky beletristicky zpracované Domácí kuchařce, vydané v roce 1826. Psala divadelní hry, působila v Přelouči, Rychnově nad Orlicí, Ústí nad Orlicí a  Litomyšli, kam se stěhovala s mužem, jenž byl státním úředníkem. Pořádala "salony", kde se scházeli intelektuálové - Palacký, Šafařík, Jungmann. Dopisovala do oblíbených Květů. Známé je i její dílko Kafíčko o přípravě kávy, zákusků a konverzaci.

Vaří podle Magdaleny

Perfektně sestavený a jako noviny tištěný jídelní lístek Zámeckého dvora pojednává zábavně naučnou formou o Rettigové i objektu. O víkendu probíhaly vepřové hody, pašík se vařil, pekl, smažil na všechny způsoby, ale výběr je daleko širší, i když ne přeplácaný.

Vaří se poctivá česká kuchyně, jakou vlastenka propagovala, vycházejí tu z jejích receptů, jenže co bylo za jejího života běžnou městskou stravou, na to vám dnes nestačí zlatá karta. Račí máslo, křepelky, perličky, úhoři, lososů byly plné řeky…

Nejen o kuchaření

Pivo vaří také znamenité, i kořaličku mají, ale není to jen o potravě. Součástí areálu je Muzeum M. D. Rittigové, zbudované spolu s dalšími výstavními síněmi v budově bývalého špýcharu.

Až uvidíte, z jakého popela tento Fenix povstal, v duchu smeknete. Obecní ruina se změnila ve znamenité výstaviště, první část je věnována Retiggové a je interaktivní. Portrét Rettigové vyobrazený na jedné ze stěn je digitální. Skládá se z 2500 čtverečků deseti různých odstínů. Malíř čtverečky na stěnu maloval 80 hodin. V křesle si můžete poslechnout Rettigové recepty v podání Simony Stašové.

Najdete tu vybavení staročeské kuchyně, recepty, 3D projekce vás provede českými kuchyněmi minulých století. Na 8 zastaveních vás čekají úkoly - například správně pojmenovat druhy bylinek, rozuzlit staročeské výrazy a nebo prostřít dle bontonu.

První patro je věnováno životu na vsi, dočtete se a uvidíte průběh rekonstrukce Zámeckého dvora. Další patra slouží jako výstavní síně malířů, grafiků, fotografů a sochařů, našich i zahraničních.

V podkroví se nalézá koncertní a divadelní sál, kde se pravidelně konají Zámecké večery. Kapacita je 150 míst.

Až si to prohlédnete, určitě zas dostanete žízeň a možná i chuť na něco malého. Čeká toho spousta, i bez masa, sladké, zelenina…

Reklama

Výběr článků

Načítám