Hlavní obsah

Lyžařský ráj je peklem pro řidiče, pohodlněji lze cestovat autobusy

Novinky, Milan Turek

V žádném jiném kraji nejsou tak četné možnosti lyžování jako v Libereckém kraji. Pro lyžaře ráj, pro auta peklo. Závěje, fronty u parkovišť, pokladen, u vleků. Husto na sjezdovkách i ve stopě. Dojet a zaparkovat je problém, kraj proto nabízí četnější skibusové linky i častější místní spoje.

Foto: Milan Turek

Parkoviště v Bedřichově je obsazeno i v pracovníé dny

Článek

Polevsko v západní části kraje má mnohaletou lyžařskou tradici. Vedle vleku pro dospělé je v areálu provázkový vlek pro nejmenší lyžaře. Sjezdovka nabízí pohodové rodinné lyžování. Běžkaři nemají ke stopě daleko a areál nabízí dva okruhy s preparovanými stopami - tři a pět kilometrů pro lehký trénink. Jak sjezdaři, tak běžci nemají od parkoviště daleko.

Na Novoborsku jsou udržovány stopy i v jiných obcích – Kamenickém Šenově, Práchni, Prysku nebo Kytlici. V okolí nejvyšší hory Lužických hor Luže je možnost propojení do Žitavských hor v okolí Hvozdu.  

Největším magnetem Libereckého kraje jsou Jizerské hory. Náročnější běžkaři mohou využít propojení z Jizerek do Jakušic, známého běžkařského střediska. Lyžařská magistrála nabízí množství pravidelně upravovaných okruhů, z nichž asi nejvyužívanější je „panelka“, vedoucí přes Kristiánov a Hřebínek zpět do Bedřichova.

Sjezdaři najdou v Jizerskách jednak tanvaldský zmodernizovaný sjezdařský areál  a bedřichovský, oba vhodné pro rodinné lyžování.

Do Bedřichova přijíždí nejvíce lyžařů o víkendech, ale také před závodem Jizerské padesátky. Kolony aut a nesnadné vyhýbání autobusů s osobními auty mezi až dvoumetrovými závějemi ztrpčuje cestování i samotné parkování.

Město Liberec poskytuje služby v nově upraveném areálu školky pro děti u tramvaje v Hanychově a sjezdařům večerní lyžování ve středu, pátek a sobotu. Sportovní areál Ještěd má i hřebenovku, která ale není upravována stejně jako sáňkařská dráha. Upravovaná je trať na okruhu v Kryštofově Údolí. Náročnější běžkaři mají možnost vyzkoušet tratě z mistrovství světa v roce 2009 ve Vesci. Proběhnutí je možné i ve Vratislavicích nad koupalištěm Sluníčko.

Liberecký kraj zavádí od 2. února kyvadlovou dopravu do Bedřichova z Liberce  s hodinovým intervalem. Mimo to bývá posílena i městská doprava na lince 18. Na obě linky lze nastoupit na severní straně budovy terminálu MHD. Jízdné je možno platit kartou nebo telefonem. Pro mimoliberecké zájemce nabízí parkování v obchodních domech (o víkendech zdarma) v centru města se snadným přestupem na skibusy nebo městské linky.

Jablonec nad Nisou má nádherné tréninkové tratě v Břízkách, kde je také biatlonový stadion. Tratě jsou propojeny na Jizerskou magistrálu.

Mezi Jabloncem a Tanvaldem pak jsou areály Lučanský, Novoveský a Smržovský. K Libereckému kraji patří také Harachovský areál se sjezdovkami i běžeckými trasami. Ty jsou propojeny do Smědavy a osady Jizerka. Východiskem pro běžkaře je i Smědava, kam vyjíždí skibus z Frýdlantu.

Ve dnech 8. - 10. února bude pořádán mezinárodní závod Jizerská padesátka a v nejbližších dnech se stopy zaplní tisíci běžkařům, budou to nejen Češi, ale i sportovci z mnoha států. Až do závodů je nutno počítat s omezením dopravy včetně problémů s parkováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám