Hlavní obsah

Lysický zámek zaplnila nejoblíbenější hračka: medvědi všech velikostí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kromě stálých prohlídkových prostor můžete na lysickém zámku vidět rozsáhlý medvědinec. Prostor vedle pokladny zaplnila sbírka medvědů patřících Kočovnému muzeu. Uvidíte převážně plyšovou, ale i keramickou a z jiných materiálů nejoblíbenější dětskou hračku - medvěda. Výstava potrvá do 27. června.

Foto: Vratislav Konečný

Medvědí nadělení v Lysicích

Článek

Fenomenální hračka

Medvídek je bezpochyby jednou z nejoblíbenějších hraček na světě. Důvod, proč tomu tak je, je jednoznačný.

Splňuje všechny požadavky pro bezpečnou a milou hračku – je měkký, tudíž nikoho neporaní, je příjemný na dotek, nerozbije se, snadno se udržuje a má kladný vliv na psychomotorický vývoj dětí a psychický stav dospělých.

Z náhodného nálezu se stala vášeň

„Sbírka začala vznikat před třiceti lety náhodným nálezem asi čtyřiceti medvědů různého stáří a stavu, které někdo odložil v pytlích ke kontejneru. Byly tam exponáty opravdu staré, plněné dřevitou vlnou, slámou nebo pilinami i medvídci novější, dříve velmi oblíbení, které vyráběla firma Hamiro. Další medvědi do sbírky přibývali díky hledání na nejrůznějších bazarech a ve starožitnictvích po celém Česku. Zajímavostí je, že momentálně největší medvěd měří asi dva metry, nejmenší pak dva centimetry. Z náhodného nálezu se tak stala letitá vášeň,” říká majitel sbírky Zdeněk Zajíček.  

Do sbírky patří i medvídci s vlastním příběhem, které majiteli věnovali lidé z různých částí světa, například z Austrálie, z Japonska nebo z Ruska. Sbírka je stále doplňována a rozšiřována.

Zdeněk Zajíček je majitelem oblíbeného Pohádkového statku v Břasech-Vranovicích. 

Další informace: www.pohadkovystatek.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám