Hlavní obsah

Lvice Kivu přicestovala do Brna

Novinky, Jiří Smutný

Do brněnské zoologické zahrady se v úterý 11. července přestěhovala z Ústí nad Labem samice lva konžského. Jmenuje se Kivu, narodila se v roce 2012 v Lisabonu a do Ústí se dostala o dva roky později. V Brně si bude zvykat na nové prostředí a čekat na lva Lolka, který by měl za ní přicestovat z Polska.

Foto: Jiří Smutný

Vystresovaná lvice se schovává v rohu boxu

Článek

„Na návrat lvů do Brna se připravují jejich budoucí chovatelé, ale i samotná zvířata. Zatímco chovatelé se seznamují s novým zařízením a chovatelskými podmínkami v domovských institucích obou lvů, aby jim co nejvíc usnadnili stěhování, Kivu s Lolkem se učí používat přepravní bedny, aby do nich před transportem uměli nastoupit bez uspání,“ uvedl ještě před prvním stěhováním ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Lev Lolek se narodil v gdaňské zoo v roce 2015 a je zvyklý na život ve větší skupině, kterou tvoří jeho rodiče a sourozenci. Těžko by proto snášel první dny v novém působišti sám, takže dojede až později.

Oba lvi budou mít k dispozici samostatný box a seznamovat se budou přes kontaktní místo. Asi po dvou týdnech se poprvé setkají na odstavném dvorku. Takové setkání může být bouřlivé, ale chovatelé jsou připraveni situaci zvládnout.

Vedení Zoo Brno zvolilo z několika možných poddruhů právě lvy konžské proto, že v nejvyšší části Mniší hory se buduje komplexní expozice nazvaná Kalahari. Cílem je soustředit v ní zvířata ze suchých oblastí jihozápadní Afriky, jejíž součástí je poušť Kalahari.

Reklama

Výběr článků

Načítám