Hlavní obsah

Lužnice je téměř vyschlá, hodně se tu nachodíte

Novinky, Vratislav Konečný

Z dálky se zdá, že v korytě je vody dost, ale to je optický klam. Ani se nehne, natož aby tekla. Během týdne, a to dvakrát zapršelo, je Lužnice mezi Táborem a Bechyní podobná většině našich řek. Voda na pořádné zanoření je pouze nad jezy, třeba v Dobronicích, nebo v Bechyni, jinak je to bída.

Foto: Vratislav Konečný

Pod stádleckým řetězovým mostem to taky pěkně dře...

Článek

Vodáků potkáte oproti jindy minimum, dřou i rafty, půjčovny lodí nemají komu půjčovat, gumové čluny nenabízejí, přišli by o ně.

Některé úseky vodáci lodě přenášejí, řada říká, že takové sucho nezažili několik desítek let.

Majitelé hospod a kiosků nemají komu nalévat a že by braly ryby, tak to ani omylem, samé čudly, i když  párkrát večer zabrali sumci, ale takoví pidi, a pár tloušťů. Přitom byl občas vidět pohyb pod hladinou, když na plevel zaútočil dravec. Ale nezabral ani na plotičku, ani rousnici. Ovádi mají také žně, komárů je kolem vody překvapivě málo.

Na fotkách to sice vypadá, že je vody celkem dost, ale pádla se noří do vody na půl listu, pokud vůbec, a voda shora v nedohlednu. Pokud pojedete k jakékoli přehradní nádrži, je úbytek vody zcela patrný, řada člunů nebo hausbótů trčí na břehu, kvetoucí voda na Orlíku je opět hráškově zelená.

Reklama

Výběr článků

Načítám