Hlavní obsah

Lukáš Kudrna opět vystavuje v podbrdském Mítově

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do 29. června vystavuje plzeňský malíř a hudebník Lukáš Kudrna své obrazy na výstavě Obrazy ve světnici v Mítově č. p. 1 v Brdech u Nových Mitrovic.

Foto: Marek Velebný

autor komentuje obrazy při vernisáži

Článek

Vernisáž výstavy se konala za doprovodu kapely Annešanté v sobotu 14. června od 18 hodin, kdy si přišlo prohlédnout čtyřicet Kudrnových pláten několik desítek návštěvníků z blízkého i vzdáleného okolí.

Výstava zahrnuje převážně novější obrazy, které vznikly během minulého roku. Jsou umístěny v temné místnosti a některé obrazy vzniklé za posledních pět let jsou vystaveny v exteriérech u mítovské chalupy. Většina obrazů je inspirována okolní drsnou přírodou, lesy s motivy stromů.

Autor provedl návštěvníky výstavou s komentáři k jednotlivým obrazům. K vidění jsou například plátna "Zdeněk" (obraz kamaráda, s motivem matky zaražené v pozadí), "Poustevník" (obraz poustevníka z Brd, inspirovaný krajinou, kdy autor by se ve stáří rád stal jakýmsi brdským poustevníkem), "Predátorka Billa" (obraz postavy inspirovaný filmem Predátor a životem chudých v Plzni).

Dále návštěvníci mohou spatřit "Amba modrý" (variace na lásku zabalenou do přírodního hávu, jakési prolínání života, lásky a smrti), "Papírenský monolit" (obraz inspirovaný prostředím a atmosférou bývalé plzeňské papírny a zbořeného zámečku v jeho blízkosti, na jehož místě je trčící kus plotu, který působí jako monolit), "Teslínská idyla" (obraz vzniklý při objevování pustoty kraje v obci Teslíny, atmosféru dokresluje děcko se psem a dvě kozy), "Únos" (obraz inspirovaný eliptickou perspektivou Oskara Kokošky, je směřován do žánru sci-fi - kosmická loď, na které se ohřívá párek v rohlíku a smaží vajíčka, odnáší vykuchanou krávu, ve které jsou hořící varhany), "Panenka" (ztvárnění místa u teplárny v Plzni na Domažlické s dělnickou svačinou a prostorem, kde se objevují prostitutky).

Výstava obsahuje i obrazy Strom skinhead, Šaman, Anděl chorošů, Sňatky světla, Mítovské údolí, Výkup hub, Mechové nokturno, Golgota pyžamo nebo Buk oběšenec. Tento strom, na kterém se kdysi někdo oběsil, posloužil Kudrnovi i k namalování obrazu Amba modrý.

Zájemci o zhlédnutí výstavy mohou volat autora na telefonní číslo 722604057.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám