Hlavní obsah

Luhačovické prameny otevřeny, letošní lázeňská sezona může začít

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Zatímco v minulých letech byla každoroční slavnost Otevírání pramenů v Luhačovicích spíše symbolickou událostí, v úterý 26. května byly tyto největší moravské lázně otevřeny doslovně, a to po nucené pauze vyvolané koronavirovou krizí.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Starosta Luhačovic Marian Ležák při slavnosti Otevírání pramenů.

Článek

S ohledem na nutnost dodržování nezbytných epidemiologických opatření se slavnost uskutečnila v komorním prostředí haly Vincentka pro několik desítek pozvaných hostů, mezi nimiž nechyběl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, členové Rady Zlínského kraje a zástupci luhačovických hotelů a podniků.

Svěcení pramene nejznámější luhačovické minerální vody Vincentky se ujal farář Hubert Wojcik. Tradiční krojovaný průvod prošel nově rekonstruovanou lázeňskou kolonádou. Novinkou v programu bylo symbolické sejmutí roušky ze sochy zakladatele lázní Dr. Veselého. Společnými silami roušku ze sochy odhodili hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, starosta Luhačovic Marián Ležák a generální ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Starosta Luhačovic Marián Ležák k tomu uvedl: „Jsem velmi rád, že se nám podařilo i letos dodržet tradici a alespoň symbolicky jsme posvětili místní prameny a dali najevo, že turistický ruch v našem městě opět ožívá. Slavností jsme přímo navázali na pondělní otevření hotelů a restaurací. Udělali jsme vše proto, aby se všichni cítili v Luhačovicích dobře."

Slavnost byla zakončena u kaple sv. Alžběty, kde proběhla společná modlitba s prosbou o požehnání pro Luhačovice, místní lázně a jejich návštěvníky. Slavnost u kaple uzavřelo zvonění zvonu, který tu vítá všechny, kdo v Luhačovicích hledají a nalézají klid, pohodu, odpočinek, relaxaci a nové zážitky.

„Přijeďte se nadechnout do Luhačovic, jsou krásnější než kdykoli před tím,” vyzývá Eduard Bláha, generální ředitel společnosti Lázně Luhačovice, a. s. a dodává: „Do lázní mohou po povinné pauze opět přijíždět hosté, a zažít tak zejména pozitivní léčivé účinky přírodního léčivého zdroje, kterým je v Lázních Luhačovice minerální voda s unikátním obsahem minerálů a vysokým obsahem oxidu uhličitého, vhodná zejména k léčbě dýchacích onemocnění, a to u dospělých i dětí. Kouzlo má také jedinečný genius loci lázeňského areálu. Nucené uzavření lázní jsme se ve velké míře věnovali zkrášlování celého areálu a probíhaly intenzivní přípravy na letní sezonu, která je vždy velmi rušná, a my věříme, že tomu brzy bude stejně i letos.”

Reklama

Výběr článků

Načítám