Hlavní obsah

Luční bouda zněla štěkotem psích záchranářů

Novinky, Leona Roháčková

Ve dnech 25. až 29. března se na Luční boudě v Krkonoších uskutečnil Mezinárodní kynologický seminář organizovaný Horskou službou ČR. Semináře se zúčastnila dvacítka psovodů Horské služby ČR, slovenské Horské záchranné služby, polského GOPR-u a Policie ČR.

Foto: HS ČR
Článek

"Seminář byl zaměřen na vyhledávání osob zasypaných lavinou. Společně s lavinovými preventisty a figuranty psovodi se svými svěřenci cvičili na připravených laviništích v okolí Luční boudy," uvedl šéfpsovod Pavel Smejkal. Velmi nepříznivé povětrnostní podmínky podle jeho slov bohužel neumožnily nácvik transportu záchranářů na laviniště za pomoci vrtulníku.

Součástí akce byly rovněž odborné přednášky o problematice lavin, výcviku psů, zdravovědy atd. "Pro naše psovody byl seminář zároveň první částí atestačních zkoušek. Druhá část je zaměřená na plošné vyhledávání a měla by proběhnout na podzim," dodal Smejkal.

Kynologové Horské služby

Po vzoru alpských zemí a kolegů ze slovenských hor začala i Horská služba České republiky využívat záchranářských psů pro vyhledávání lidí z lavin. V posledních letech se psů využívá i při pátrání po nezvěstných osobách a zbloudilých turistech.

V současné době tvoří kynologický tým čtrnáct zkušených psovodů. Dva působí v Jizerských horách, dva na Šumavě, osm v Krkonoších a po jednom v Orlických horách a Jeseníkách. Ke službě využívají zejména německé ovčáky, labradory a border kolie. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám