Hlavní obsah

Lucie Gruchalová vyhrála cyklistický závod v Ostravě-Porubě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. srpna se na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě konal 10. ročník Memoriálu Jana Veselého v silniční cyklistice. Od 10 hodin se uzavřený okruh (2500 m) stal arénou silničních cyklistů od nejmladších kategorií až po kategorii mužů Elite a mužů do dvaceti tří let U 23.

Foto: Josef Zajíc

Memoriál Jana Veselého v silniční cyklistice. Prezentace na startu.10.8.2013

Článek

V 10.30 hodin byl zahájen mezinárodní závod v silniční cyklistice jako Memoriál Jana Veselého.

Světoznámý cyklista Jan Veselý se narodil 17. července 1923 a zemřel 10. února 2003. Šestadvacetkrát se stal mistrem Československa v silniční cyklistice. V roce 1949 vyhrál 2. ročník Závodu míru. Obdržel čestný titul Československý cyklista 20. století.

Nejprve dopoledne tři okruhy absolvovala příchozí mládež. V 11 hodin nastoupili na 1200 metrů dlouhý okruh mladší žákyně a mladší žáci. Po této kategorií závodili starší žáci a kadetky. Ti museli absolvovat 12 okruhů a ujet vzdálenost 14 km.

V 13.45 nastoupili na start spojené kategorie žen, juniorek, juniorů a kadetů. Všichni odjeli 18 okruhů, což činilo 21,6 km. Ihned po startu si vytvořil neohroženou pozici juniorský závodník Karel Švrčina, který závod vyhrál s přehledem. Ženy, juniorky a kadeta dojel o jedno kolo. Pro všechny tyto kategorie to byl bodovací závod, kdy po každém průjezdu obdržel závodník 2 body, druhý 1 bod. Průjezd každým třetím kolem byl bodován 5, 3, 2 a 1 bodem.

V kategorií žen nejvíce bodů 28 nasbírala suverénní ostravská závodnice Lucie Gruchalová, závodící za Bohumín. Na druhém místě se umístila Eva Kratochvílová s 9 body a na třetím místě Michaela Ištvánová, která si vyjela 4 body. V kategorii juniorek vyhrála s 9 body Lenka Krzižanová. Druhá byla Kateřina Mudříková.

Ve večerních hodinách dostali příležitost změřit si rychlost a vytrvalost příchozí amatéři, kteří odjeli 10 okruhů a ujeli tak 12 km.

Hlavní závod Memoriálu Jana Veselého, který pro kategorii Elite a závodníků do 23 let U 23 byl závodem Českého poháru, odstartoval v 19 hodin. Závodníci jeli na okruhu v délce 2500 m. Museli absolvovat 40 okruhů a ujeli 100 km. Tento závod byl hladkým závodem, ale v jeho průběhu bylo vyhlášeno 8 prémiových průjezdů ohodnocených finanční odměnou pro nejlepší.

Žlutá trička, ceny, poháry a diplomy nejlepším v každé vyhlášené kategorii předával známý cyklista, který projel na kole celý svět, ředitel závodu Vítězslav Dostál. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám