Hlavní obsah

Loutky BATO a LATO pozvaly batolata do divadla v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

V pátek, ve sváteční den pro Divadlo loutek Ostrava (DLO), kdy slavilo 65 let od svého založení, připravili členové divadla Hana a Tomáš Volkmerovi pro nejmenší děti ve věku od půl roku do tří let a jejich rodiče akční inscenaci. Během ní si všichni hrají, povídají a baví se díky loutkám BATO a LATO.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek uvedlo inscenaci pro nejmenší BATO a LATO. Děti a jejich rodiče přivítali Tereza Géryková a Jindřich Andrýsek.

Článek

O lístky na první představení loutek BATO a LATO byl velký zájem. Pryč byly prý rychleji než na Baník.

V Divadle loutek Ostrava návštěvníky premiéry, která se konala 14. prosince v 10 hodin, uvítali asistenti pátečního dopoledne Tereza Géryková a Jindřich Andrýsek. Zavedli děti do krásného areálu alternativní scény DLO. S dětmi mohli jít do areálu, kde se nacházel i stan, také rodiče. 

Začala hrát hudba a všichni se seznamovali s prostředím. Těch hraček, barev, bubnů a píšťal... Tu se odkudsi vyklubala první loutka BATO, lítala, skákala a za šňůru tahala, až z nebe spadl velký balík. Všichni ztichli, zpozorněli, načež z balíku vyskočila další loutka LATO.

Od začátku se loutky, herci i asistenti věnovali přítomným dětem. Hráli si s nimi, tloukli do činel a bubnů, děti pak klouzaly po klouzačkách či se učily šplhat. Rodiče dle svých slov příště určitě zase dorazí, aby viděli, jaké jejich ratolesti v divadle dělají pokroky. Některé si možná mezi sebou již popovídají.

„Patnáct let děláme interaktivní dílny Pana Barvičku, které byly pro děti od tří let do sedmi. Tak jsme si řekli, že bychom ještě něco mohli udělat pro kategorii od půl roku do tří let. Vlastně takové první setkání s divadlem. Nemyslíme regulérní inscenaci, ale jen setkání s divadelními prvky. Děti se seznámí s prostorem, s kulisami, se světly, s hudbou a s loutkami. S lapidární dějovou linkou. To v nás zrálo asi tak dva roky,” vysvětlila po premiéře hry BATO a LATO Hana Volkmerová.

„Naše dramaturgyně Daniela Jirmanová přišla s nabídkou, paní ředitelka Jarmila Hájková to schválila. Tak jsme tuto inscenaci na dnešní den připravili. V našem provedení není žádná čtvrtá stěna jako u divadla. Děti nemají nic rozdělené, mají všechno dohromady. Nemají tedy určeno, že já jsem divák a vy jste herci. I rodiče jsou součástí toho představení, bereme je do hry. Oni si hlídají děti, aby se jim něco nestalo, ale podle zkušeností z generálek je nechávají svému tvůrčímu osudu,” uzavřela.

Námět a koncepce: Hana a Tomáš Volkmerovi. Režie, scéna, loutky: Tomáš Volkmer. Dramaturgie: Daniela Jirmanová. S loutkami hráli Karolína Hýsková a Ondřej Beseda, asistovali Tereza Géryková a Jindřich Andrýsek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám