Hlavní obsah

Loupeživý rytíř či ohniví jezevčíci vítají návštěvníky hradu Kokořín

Novinky, Jiří Cysař

Hrad Kokořín je nejen díky své poloze v relativní blízkosti Prahy velmi známý i navštěvovaný. V roce 2006 byl vrácen rodině Špačků.

Foto: Jana Bečková

Uvnitř hradu

Článek

V době, kdy byl hrad pustý a stal se zříceninou, tak si zde podle pověstí v 17. století Petrovský a jeho loupežnická banda udělala své sídlo a dlouho nemilosrdně sužovala okolní kraj. Další pověst vypráví o tom, že každý večer vyjíždí z hradu na černém oři v houfu jezevčíků s ohnivými jazyky divoký lovec. Byl to však štědrý lovec - chudé pocestné prý vždy obdaroval.

To jsou některé z pověstí, jež se váží k hradu z doby před rokem 1896 - tehdy kokořínské panství včetně zříceniny koupil Václav Špaček, šlechtic ze Starburgu. V roce 1911, za pomoci historiků Augusta Sedláčka, Zikmunda Wintra, Čeňka Zíbrta a Eduarda Sochora, zahájil rozsáhlou rekonstrukci hradu. Dokončil ji v roce 1918 jeho syn Jan, který původní koncepci kulturně-vlasteneckého poslání rozšířil i o funkci rodinného památníku.

Přes některé výtky ke způsobu provedení rekonstrukce se jednalo o první komplexně pojatou záchranu středověké zříceniny v Čechách a její zpřístupnění veřejnosti. Po roce 1950, na základě zákonů o pozemkové reformě, přešel hrad do držení státu. Teprve v roce 2006 se hrad vrací do rukou dědiců rodu Špačků, kteří hodlají navázat na rodovou tradici a nadále zachovat tuto oblíbenou památku pro veřejnost.

Volíme spojení turistiky s návštěvou hradního exteriéru. Vydáváme se ze Mšena po zelené turistické značce směr Sedlec, což je část Mšena. Cesta mezi loukami a poli rychle utíká - vcházíme do lesa, z jehož okraje zahlédneme hrad Kokořín na protilehlé stráni. Není to náročná část pochodu a při dobrém počasí je vidět až České středohoří za Řípem u obce Sedlec.

Následuje prudké klesání, jelikož míříme do kokořínského údolí, skály máme na dosah ruky - v jednu chvilku jdeme v zářezu mezi skálami. Po asi půl kilometru klesání se objevujeme mezi domy a pak na místě, kde je parkoviště a penzion s restaurací Kokořín.

Po dřevěné lávce vstupujeme na hlavní hradní nádvoří. Hrad si můžeme prohlédnout zvenku, nebo navštívit v rámci prohlídky a to až do konce října - o víkendech. Potom až v dubnu při zahájení návštěvní sezóny.

Dva hradní okruhy

První okruh nabízí prohlídku s výkladem. Navštívíte starý palác, který byl vystavěn při rozsáhlé rekonstrukci v letech 1911 – 1918; prohlédnete si erbovní síň; lovecký předpokoj, kde je vymalována rodina Špačků; i Rytířský sál; projdete po ochozu obranné zdi a sestoupíte zpět na nádvoří po schůdcích menší věže.

Druhý okruh je prohlídka bez průvodce. Vystoupá se na 37,5 metru vysokou obrannou hradní věž, z níž je krásný výhled do okolní krajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám