Hlavní obsah

Loňský Pochod pravých čertů letos nahradí Pochod rakouských čertů

Novinky, Jiří Smutný

V Židlochovicích se připravuje 2. ročník čertího pochodu, byť se zřejmě neuskuteční v takové pohodě, jako ten první. Původně vřelé vztahy mezi iniciátory akce a starostou Janem Vitulou časem značně ochladly. A dnes už vzduchem létají, jak je u nás v módě, výhrůžky soudem za ukradený nápad.

Foto: Jiří Smutný

Z loňské akce: Přípravy na náměstí Míru

Článek

Když vloni v  listopadovém čísle městského zpravodaje vyšel článek „Židlochovickým náměstím projde pochod pravých čertů“, mnozí čtenáři byli atypickým nápadem docela překvapeni. Autor příspěvku Petr Steinbock, jeden z pořadatelů akce, vysvětlil původ pochodu i způsob výroby masek a vyzval účastníky akce k dodržování pořádku, tolerantnosti a ohleduplnosti.

Následně se k akci vyjádřil starosta Jan Vitula, který nad ní převzal záštitu: „Když jsme zjistili, kolik lidí se chystá akce zúčastnit, došli jsme k závěru, že je akci buď potřeba zrušit, nebo se město musí ujmout organizace. V tomto rozsahu je třeba spolupráce všech možných složek, ať už policie, hasičů nebo záchranářů. To není něco, co by šlo nechat v soukromých rukou bez dostatečného zázemí.“

Po akci pak konstatoval, že přínos pochodu čertů, na který se přišlo podívat přes dvanáct tisíc diváků, daleko přesáhl jeho negativa a vyjádřil myšlenku, že se z něj možná stane nová tradice. Na adresu iniciátorů akce uvedl: „Poděkování za nápad, zajištění čertů a organizaci patří Petru a Adele Steinbockovým, bez nichž by čerti do Židlochovic nepřijeli.“

Když se však rok s rokem sešel, je všechno jinak. Starosta a jeho loňští oblíbenci spolu nekomunikují. Obě strany mají rozdílný názor na náklady, rozpočet i organizaci pochodu. Podle Vituly organizátoři akci vloni podcenili a jejich přístup označil za totálně amatérský.

Loňští organizátoři tvrdí, že je Vitula podrazil. Jeho postup vidí jako lstivý a konstatují, že se o letošním vyjednávání radnice se skupinami rakouských čertů za jejich zády dověděli až od překvapených rakouských skupin, v jejichž očích se tak stali nedůvěryhodnými partnery. Tvrdí, že si město nechalo prakticky celou loňskou akci od nich a jejich partnerů zaplatit, neboť přispělo částkou pouhých 76 500 korun. Postupem radnice se cítí poškozeni, zvažují obranu soudní cestou a do Židlochovic se už s podobnými akcemi nehodlají vracet.

Návštěvníky akce však třenice mezi pořadateli zřejmě zajímat nebudou, spíše budou chtít něco vidět. A nabídka je docela bohatá. Od 10 do 21 hodin bude jarmark, v 11 hodin vystoupí divadlo Kejkle s představením Jak čerti vařili cibulačku a týž soubor předvede ve 13.30 hodin Čertovskou tancovačku.

Divadlo Kvelb Theatre předvede ve 14.30 hodin představení Obří čerti na chůdách a čertí koloběžka a v 16.30 hodin znovu Obří čerti na chůdách. V 17 hodin začne Bubenická show Wild Sticks. Hlavní bod programu, pochod rakouských čertů, má začátek stanovený na 17.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám