Hlavní obsah

Londýnské parky jsou oázou klidu a pohody

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při prohlídce Londýna nelze minout parky, jež se nalézají přímo v centru města. Je to oáza klidu, kam si chodí místní obyvatelé i turisté odpočinout. Najdou tu klasický anglický trávník, krásné květiny a mohutné stoleté stromy.

Foto: Jana Bečková

Zeleň v parcích

Článek

K návštěvě zve kupř. St. James´park, do kterého je vstup přímo z Trafalgarského náměstí.

Je jedním z královských parků v Londýně ve Westminsteru. Rozkládá se východně od Buckinghamského paláce a západně od Downing Street. Původně šlo o mokřiny koupené Jindřichem VIII., který z nich vytvořil jelení honební revír. Karel II. Stuart park zpřístupnil veřejnosti. Na severu je ohraničen ulicí Mall, na východě Horse Guards a na jihu Birdcage Walk. V parku se nachází malé jezero, St James's Park Lake, se dvěma ostrovy – Duck Island a West Island. 

Po vstupu do parku návštěvníka pohltí zeleň a klid a vůbec si nepřipadá, že jen pár metru od rušného centra města. Parky si žijí svůj vlastní život a neohlížejí se na rušnou dobu kolem sebe. Na trávnících odpočívají lidé a baví se, psi pobíhají po ohromných plochách a není zde nic neobvyklého zahlédnout i sportovce, kteří zde trénují. Stromy majestátně stojí v alejích a shlížejí na dění kolem sebe. Jedna taková alej vás dovede až na konec parku, kde je Buckinghamský palác. 

Po jeho prohlídce dojdeme k památníku Wellington Memorial a pomalu se dostáváme do Hyde parku s jeho pověstným Hyde park corner, kde může každý svobodně vyjádřit svůj názor.

Hyde Park je jeden z největších parků v centru Londýna v obvodu Westminster a jeden z královských parků v Londýně. Park je rozdělen Serpentinovým jezerem na dvě poloviny. Hyde Park sousedí s Kensingtonskými zahradami, které jsou často považovány za součást Hyde Parku. Hranici mezi oběma parky tvoří West Carriage Drive. Plocha Hyde Parku činí 1,4 km² a Kensingtonských zahrad 1,1 km².

Tento park je ohromný, uprostřed se nalézá jezero, kde si můžete vypůjčit lodičku nebo šlapadlo. Využili jsme toho a projížďka stála za to. Z vodní hladiny sledujete dění v parku na obou březích jezera a poklidně plujete po hladině. 

I v Hyde parku je možné - stejně jako ve všech parcích v Londýně - volně odpočívat na travnatých plochách a třeba zde i pořádat oslavu. Je zde památník tragicky zesnulé lady Diany. Jedná se o uzavřený koloběh vody v mramorovém korytě a se zeleným travnatým okolím.

Další fotografie ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám