Hlavní obsah

Lodí se po Lužnici dostanete do málem zaniklého zámku Mitrowicz

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zhruba rok je otevřen barokně renesanční zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí. S jeho zprovozněním byly velké starosti a mnoho práce, patřil k jednomu z mnoha zdevastovaných objektů na našem území.

Foto: archiv Mitrowicz

Z Vltavy doLužnice a pak rovnou do zámku, dvojí zážitek.

Článek

Objekt vlastní devátým rokem společnost Mitrowicz, která ho zachránila před totální devastací a po mnoha peripetiích i zprovoznila. Zámek, kvůli častým povodním postavený na dubových pilotách, je nádhernou stavbou na břehu Lužnice.

Sídlo je spjato s Mitrovickými, byl to František Wratislav, který statek se zámkem koupil v dražbě roku 1704. S manželkou Marií Annou, která je pro návštěvníky průvodcovskou postavou po sídle, nechali v letech 1737 - 1741 zámek přestavět do nynější podoby.

Vznikla i jedinečná kaple svaté Anny, s interiérem bohatě zdobeným freskami. Oltářní obraz zřejmě pochází od barokního bohéma, mistra Petra Brandla. Rekonstrukce kaple bude ukončena v listopadu. 

Bohatě vymalovány jsou také interiéry zámku, od minulého roku, kdy se provázelo částí zámku, se prohlídka opět posunula dopředu. Přibyl prohlídkový pokoj. Pro návštěvníky, zejména dětské, si tu vymysleli řadu příjemných zážitků nejen při prohlídce, ale i v zámeckém okolí, na Mitrowitzi se rozhodně nudit nebude.

V zátopové oblasti

Wratislavové z Mitrowitz a Schoenfeldu vymřeli po meči Evženem Vratislavem roku 1943. Majitelkou zámku v Kolodějích se stala jeho sestra Marie Terezie (1884 - 1961), která se provdala za svobodného pána Dercsényi, majitele velkostatku v Dolních Počernicích. Majetek Dercsényiů byl po válce znárodněn. Osud statku a zámku se podobá stovkám jiných, areál obhospodařovalo JZD.  

V 60 letech se zvedla hladina Lužnice v důsledku stavby Orlické přehrady. Park se zmenšil stavbou ochranného náspu, zanikl jez. Přilehlý park se výrazně zmenšil rozšířením koryta řeky a stavbou ochranného protipovodňového valu.

Restituce nesla zmar

Počátkem 90. let minulého století vznesly dědičky Derscenyiů restituční nároky a po vydání majetek po částech rozprodaly. Majetek začal ještě více chátrat, ne vždy byly restituce záchranou. 

Od roku 2008 vlastní zámek Mitrowicz, a. s. Postupně prochází i s přilehlým areálem i parkem velmi náročnou rekonstrukcí.

Genius loci nočních prohlídek

Letos máte možnost poprvé obdivovat rozkvetlou obnovenou zámeckou zahradu s bezmála 9 tisíci rostlinami. K zámku patří i bylinková zahrada, v provozu je malé infocentrum.

Nádherné jsou středeční a sobotní ohnivé show a noční prohlídky. V programu nesmí chybět divadlo a šermířská vystoupení v zámeckém parku, občerstvení je samozřejmostí.

Na 27. srpna zámek připravil ve spolupráci s dalšími objekty představení asijské kultury – tance, bojové umění, gastronomii atd., tentýž den se od 18 hodin uskuteční Hradozámecká noc – pod názvem Turečkův svícen (prohlídky při svíčkách, ohňové představení). Zámek je otevřen po letní sezónu kromě pondělků od 11 do 16:30 hodin.  

Po dvou řekách k zámku

Z Týna nad Vltavou jezdí čtyřikrát denně až k zámku motorový člun, při plavbě pojedete po dvou řekách – Vltavě a Lužnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám