Hlavní obsah

Loděnice na soutoku Lučiny a Ostravice byla slavnostně otevřena

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 3. září v 11 hodin byla v Ostravě slavnostně otevřena loděnice v rámci projektu Sportovní a zábavní cíl na soutoku řek Ostravice a Lučiny.

Foto: Josef Zajíc

Loděnice na břehu Ostravice. Ostrava 3.9.2015

Článek

Novou správní budovu přestřihnutím pásky uvedli v život primátor města Ostravy Tomáš Macura, starostka Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová, místostarostka Městského obvodu Slezská Ostrava Ivona Vaňková, zástupce stavební společnosti INTOZA s. r. o. Tomáš Závada a správce objektu místopředseda občanského sdružení ODRA pan Josef Mlynář.

Objekt loděnice byl dostaven v rámci Integrovaného plánu rozvoje města a byl zkolaudován na konci června. Rozpočet celého objektu činil 26,6 miliónu korun, z toho na samotnou dostavbu loděnice bylo určeno 15,9 miliónu korun. Zbylé náklady si vyžádaly projekční práce, nákup pozemku a DPH.

Stavba bude sloužit jako víceúčelové zařízení zaměřené na volnočasové aktivity zejména vodáckého charakteru, na vodní sporty, a zároveň jako centrum pro související tematické vzdělávání. Své prostory poskytne nejenom pro vzdělávání související s vodními, ale i environmentálními aktivitami.

Na čtvrteční odpoledne připravil program provozovatel objektu, občanské sdružení ODRA, ve spolupráci s vodáckým oddílem Poseidon a vodáckým klubem Kaskády. Zájemci se mohli zúčastnit zkušební rekreační plavby na vodě s instruktory či prohlídky lodě vybavené plachtovím, ukotvené v přístavišti. Zkrátka nepřišli ani zájemci o lezecký sport.

Výstavba loděnice navázala na již dokončené projekty města v okolí řeky Ostravice, jako byly úpravy řeky, stavba cyklostezky. Vodácké aktivity bude možné propojit s cyklistickou a in-line stezkou.

„Záměrem města je, aby loděnice nabízela rozsáhlou osvětovou, vzdělávací a sportovní činnost, zaměřenou jak na děti, tak na dospělé. Vrátili jsme řeku lidem včetně jejího okolí, a teď ke kolům a bruslím přibývá další možnost sportovního vyžití přímo v centru města,” uvedl primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám