Hlavní obsah

Liščí bouda v jizerskohorském Kristiánově chystá velké oslavy

Novinky, Vratislav Konečný

Liščí bouda v Kristianově nad josefodolskou přehradou bude 13. a 14. července stěžejním návštěvnickým objektem v Libereckém kraji. Letošní rok zasvětil Národní památkový ústav projektu Gallasové/Clam-Gallasové, noblesa severních Čech. Kristiánov založil jako sklářskou osadu Christian Clam-Gallas.

Foto: Muzeum skla a bižuterie Jablonec

Liščí bouda

Článek

Kristiánovská Liščí bouda byla nedávno zrenovována a je v ní nová muzejní expozice.

Objekt vznikl společně se sklárnou, původně jako obydlí pro skláře. Později se z něj stala hutní hospoda, kterou po požáru hutě nahradila vyhledávaná výletní restaurace. V roce 1958 byl prohlášen za kulturní památku.

Ze sklářské osady zbylo jedno stavení

Osadu založili na popud hraběte Christiana Clam-Gallase.  Byl velkým podporovatelem sklářského řemesla.

Začala fungovat v roce 1775. Na jeho počest ji nazvali Kristiánov (Christiansthal). Dodnes se zachovalo z celé osady jediné stavení, tzv. Liščí bouda, v níž provozuje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou stálou expozici věnovanou její historii.

Prošla kompletní revitalizací

„Od roku 1963 objekt provozuje naše muzeum, které se také v letech 2016-2017 postaralo o jeho kompletní revitalizaci a získalo za ni ocenění Stavba roku Libereckého kraje v kategorii rekonstrukcí staveb, památkových objektů a brownfields,“ uvedla ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Milada Valečková.

Velká sláva u Liščí boudy

Kristiánov v rámci konání Dnů lidové architektury ve dnech 13. – 14. července nabídne doprovodný program.

„Máme připravenou interaktivní hru O skláři Lišákovi spojenou s hledáním podkladu čaroděje Tamanna. Každý návštěvník se může zábavnou formou seznámit s výrobou skla, s historií a zajímavostmi osady, a dokonce obdrží malou odměnu. V chalupě si může dát něco dobrého anebo si může poslechnout vystoupení živé kapely, která bude hrát po oba dva dny pod vedením oblíbeného správce Liščí boudy Libora Čecha," doplnila Marie Víšková z muzea.

Vstup je po oba dny zdarma, otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám