Hlavní obsah

Lišák Goethe mě Komorní hůrkou dostal

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem vyrážel z Chebu na Františkovy Lázně, měl jsem v cestě náš nejmladší vulkán – Komorní hůrku. Básník Goethe kolem ní udělal pěkný humbuk, byl jsem na ten přírodní úkaz zvědavý. Mě tak trochu nenadchla. Ale geologové vědí své.

Foto: Vratislav Konečný

Goethův relief u Komorní hůrky

Článek

Zázrak se nekonal

V Chebu je toho k vidění hodně, ale navštívil jsem jen dům, kde zavraždili Valdštejna. Přes dřevěný most jsem vyrazil kolem přehrady Skalka na Komorní hůrku. 

U nedalekého rančhotelokomplexu mě potěšil smírčí kříž, poté i docela hezký pohled do německé krajiny a pak přes silnici hup do vsi Komorní Dvůr. Nad ní pověstná sopka. Cotopaxi jsem škrtnul hned v počátcích, se zkracující se vzdáleností padaly i Etna, Stromboli, Hekla, pak jsem rezignoval i na Říp. Přede mnou zarostlý krtinec. Tohle má být nejmladší sopka, geologický zázrak, na který se jezdí dívat učenci celého světa? Ještě že tu nevybírají vstupné.

Šiškoidní elipsoid s korozivními břehy, uvnitř zatravněný. Hlína ve svahu struskovitá, rezavá. Tak jsem to v posvátné bázní obešel, snad to třeba začne soptit, chrlit, bublat. Nezačalo. Ani když jsem tam hodil pětikačku.

Pod svahem jsem narazil na vchod do štoly, nad ním reliéf s portrétem pana Goetha, který z toho kousku země byl vedle a vylákal mě na ten krtinec, pár smírčích křížů a naštvaného psa. Tak jsem se vydal do Františkových Lázní.

Popraly se tu názory

Cestou jsem si vychutnal pár lázeňských hostů, kteří se ptali na Hůrku. Podle mého líčení tam museli čekat přinejhorším zjevení na hoře Sinaj. Aspoň se prošli, pohyb nikomu neuškodí.

O Komorní hůrce se v průvodcích dočtete, že je to národní přírodní památka na ploše 7,08 hektaru. Nejmladší sopka na našem území vznikla ve starších čtvrtohorách. Na podnět Goetha dal Kašpar ze Šternberka razit štolu do nitra kopce, aby se potvrdil nebo vyvrátil spor mezi plutonisty, kteří považovali Hůrku za sopku, a neptunisty, kteří tvrdili, že sopečné horniny jsou důsledkem vyhoření uhlí ve slojích. Goethe se výsledku bádání nedožil.

Nejhezčí je místní báje o pidivajzlících v podzemí. Z Hůrky je to do Františkových Lázní asi hodinka pololíné chůze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám