Hlavní obsah

Lipová ratolest je v rukou mladých zahradníků z Litomyšle

Novinky, Josef Zajíc

Po tři dny od 23. do 25. září soutěžili studenti zahradnických škol z České republiky a Slovenska o Lipovou ratolest 2014. V Ostravě se sešlo při sedmém ročníku 12 čtyřčlenných družstev. Studenti vybudovali spojený parkový areál o rozloze 12 x 48 metrů.

Foto: Josef Zajíc

Soutěž zahradnických škol "Lipová ratolest 2014".Ostrava 24. 9.2014

Článek

Profesní soutěž zahradnických středních škol Lipová ratolest 2014 pořádá Svaz zakládání a údržby zeleně se sídlem v Brně spolu se statutárním městem Ostrava.

Vybraní studenti dvanácti středních zahradnických škol z České republiky a Slovenska budovali po tři dny od 23. do 25. září v areálu parku za poliklinikou MephaCentrum v Ostravě-Porubě spojený parkový areál podle projektu Ing. Ilony Vybíralové. Pracovní týmy mladých zahradníků začaly budovat v úterý 25. září své projektované dílo "na zelené louce".

Tvrdá práce při úpravě terénu, kde se vyskytovaly kořeny bývalých stromů, které museli soutěžící, převážně smíšených týmů, dostat ze země mladé neodradilo a pokračovali v práci na segmentu vyvýšených dřevěných květináčů z dubového dřeva. Srovnávali zeminu, pokládali trávník, naváželi štěrk a dláždili chodníky. To vše za dohledu a hodnocení rozhodčích.

„Zadání soutěže bylo velice obtížné. Úpravu terénu zkomplikoval déšť. Postavení segmentů dřevěných květináčů stálo soutěžící velkou dávku fyzických sil. Studenti se ale se zadáním "poprali" velmi dobře a jistě zanechají v Ostravě-Porubě dobrý dojem. Cílem našeho projektu je ukázat studentům především praktickou část jejich budoucí práce po ukončení studia. Pomáháme také zkrášlovat životní prostředí místa, kde se soutěží,” konstatovala ředitelka Svazu zakládání a údržby zeleně Ing. Jana Šimečková, Bc.

Soutěž o "Lipovou ratolest" probíhá v České republice již sedmým rokem. První dva ročníky se konaly v Brně na výstavišti. Teprve v Jihlavě soutěž zpestřili tím, že vše, co studenti v rámci soutěžního projektu vybudovali, zůstává ve veřejném prostoru na místě. Stejně to bude v Ostravě-Porubě, kde odpočinkový prostor s květináči a stromy zůstane v parku.

„Do soutěže jsme se přihlásily poprvé. Chodíme do 4. ročníku Vyšší odborné školy a střední zemědělské školy v Benešově. Jsme čtyři holky a tak práce to byla náročná, ale zkušenost dobrá. Jak dopadneme v soutěži, nevíme, ale to není podstatné. Jsme rády, že jsme se zúčastnily a poznaly Ostravu,” řekly   Nikola, Klára, Kateřina a Klára z Benešova. Profesorka Ing. Věra Zikmundová s názory svých svěřenkyň souhlasila a s jejich prací byla spokojena. 

Podle Jany Šimečkové vítězné družstvo obdrží jako hlavní cenu putovního "Ježka", který je ve znaku města Jihlava, s bodlinami, na kterých jsou vlaječky měst Jihlavy, Olomouce, Třince, Rousínova a Ostravy, kde se soutěž již konala. Osmý ročník se bude konat v Plzni.

Vítězného "Ježka" obdrželo družstvo č. 12 ze SOU zahradnická Litomyšl ve složení: Jana Andresová, Kamila Cupalová, Antonín Bohuněk a Pavel Lomič.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám