Hlavní obsah

Lipno - šumavské moře mezi dvěma rozhlednami

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Obří nádrž Lipno, největší dílo vltavské kaskády, začali budovat v roce 1952, dokončena byla o sedm let později. Mělké jezero o délce 42 kilometrů zaplavilo kotlinu s nevytěženými rašeliništi. Dílo budované pro zadržování vody a využití v energetice se posléze stalo význačnou rekreační oblastí.

Foto: Vratislav Konečný

Vítkův Kámen, dříve pozorovatelna PS, nyní rozhledna

Článek

Jeho pravobřežní část byla po řadu desetiletí pevným valem hráze socialismu, prohnilý kapitalista se nám vysmíval za kopečky. Aby nepronikl, a zároveň, ani nikdo neunikl k němu, se starali i příslušníci Pohraniční stráže dislokovaní na nynější rozhledně, kterou je věž nejvýše položeného hradu u nás Vítkova Hrádku / Kamene (1053 m. n. m). Používají se oba názvy.

Založili ho Vítkovci, jako centrum správní oblasti a hraniční pevnost, poté přešel na Rožmberky, opuštěn byl v 18. století. Je součástí osady Svatý Tomáš, kde se nachází dobrá restaurace a hotel. Dříve tu byla rota PS. Hladinu jezera brázdily hraničářské čluny, nyní se tu prohánějí plachetnice, prkna, motorové čluny. Hraniční vsi a osady zanikly, smutné pozůstatky po nich lze nalézt i dnes.

Voda mezi lesy

Jezero obklopené lesy s plochou hlavní nádrže asi 4650 hektarů, má objem 306 milionů metrů krychlových vody. Malá vyrovnávací nádrž Lipno II je spojena s hlavní nádrží podzemním tunelem, elektrárna je skvělým technickým počinem. Naši inženýři uměli a umí, jen je nedokážeme trochu pochválit.

Proti rozhledně Vítkova Kamene stojí na levém břehu u obce Lipno nad Vltavou nad rozsáhlým sportovně rekreačním komplexem podivuhodná dřevěná rozhledová věž. Je zakončením přes dvanáct set metrů dlouhé stezky korunami stromů.

Ojedinělé technické dílo vzniklo v roce 2009. K věži vede sedačková lanovka,  resort je nabit sportovišti, má výborné zázemí, od cyklostezek, přes půjčovny sportovního nářadí, po wellnessy a různé atrakce pro děti a dospělé. Pořádají se zde jachtařské závody, nebo můžete vidět na hladině i dračí lodě. V zimě se mění na vyhledávané středisko lyžování.

Z dřevěné rozhledny přehlédnete jen část Lipna, přehradní jezero má členité břehy, takže vidět ho celé můžete jen z letadla. Nebo z balónu, což není nic neobvyklého. Lipno v létě je rájem na koupání, vodní sporty, cyklistiku, samozřejmě si tu na své přijdou rybáři. Karel Klostermann nebo Adalbert Stifter, bardi šumavských hvozdů, by to tu nepoznali. Stifter, rodák z Horní Plané, byl fascinován zdejší přírodou. Na Šumavě najdete řadu míst spojených s jeho jménem.

Nad Horní Planou začíná vojenský výcvikový prostor Boletice, armáda ochránila před vpádem civilizace velký kus krásné přírody, třebaže se plocha využívala a využívá při nácviku leteckých útoků. 

Závišův kříž ve Vyšším Brodě

Okolí Lipna oplývá četnými památkami, nejvýznamnější jsou Český Krumlov, hrad Rožmberk, poutní místo Kájov a mekka vodáků Vyšší Brod, kde uchovávají v klášteře jednu z nejvýznačnějších relikvií - Závišův kříž.

Pocházel z pokladu Záviše z Falkenštejna, možná jde o první korunovační kříž českých králů, vznik se datuje lety 1220 - 1230. Do středu kříže byla vsazena relikvie pravého Kříže, na kterém zemřel Ježíš Kristus.

Reklama

Výběr článků

Načítám