Hlavní obsah

Linhartovský zámek chystá výstavu trojice výtvarníků

Novinky, Jaroslav Hrubý

V sobotu 2. července představí v průběhu vernisáže své práce na Linhartovském zámku trojice českých autorů - Jana Hejníčková, Jaromíra Posmyková a Lubomír Stýskala. Své práce na této vernisáži představí i výtvarníci z Polska.

Foto: Jana Hejníčková

Fotografie Jany Hejníčkové.

Článek

Jaromíra Posmýková malovala už od dětství. Její první výtvarné práce shromažďovala rodina. Je absolventkou Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Působila jako učitelka na zábřežských základních školách.  

Její kresby by bylo možné najít i v mnoha památnících bývalých žáků. Později ji zaujala technika voskové batiky, kterou si výborně osvojila. Tvoří v ní krajinu, portréty, zátiší i dekorativní abstrakci. Maluje pro radost svou i druhých. Do její tvorby jsou vtisknuty všechny životní proměny, nálady, strasti i radosti. Avšak vždy s optimistickými východisky a vyzařováním dobré nálady.

Lubomír Stýskala – výtvarník žije v Městě Albrechticích. Maluje a kreslí různými technikami, od akvarelu po olej. Není mu cizí žádný motiv. Rád svými obrazy provokuje. Umí vystihnout, co je v životě podstatné a co je podružné.

Na svých plátnech zobrazuje to, s čím se jako nenápadný, tichý a citlivý pozorovatel kdykoliv setkal. Jeho práce zobrazují věci vážné i recesi. Umí ilustrovat knižní příběhy, stejně jako obrazem vyjádřit vtip. Část tvorby věnuje krajinám a zátiším, zvířatům. Jeho portréty zobrazují tváře usměvavé i vážné, z jejich očí můžeme vyčíst povahu či úmysly.

Koníčkem Jany Hejníčkové je fotografování. Se svým manželem ráda cestuje a poznává svět, jehož tep zaznamenává prostřednictvím objektivu fotoaparátu. Tak tomu bylo i při cestě do vzdálené a nám méně známé Indonésie. Jak autorka říká: „Lidé jsou tam přátelští, otevření, bez předsudků a pocitu nutnosti hromadit věci a majetek.“

Uvedená díla budou ve výstavní síni linhartovského zámku vystavena do konce července.

Reklama

Výběr článků

Načítám