Hlavní obsah

Lidskost, výzva, zkušenost - Charita Česká republika oslovila účastníky Letní filmové školy

Novinky, Kateřina Hamr

Charita Česká republika otevřela veřejnosti Letní filmové školy v Uherském Hradišti info stánek přímo v zámeckém parku. Návštěvníci se mohou dozvědět o možnostech dobrovolnictví, seznámit se s domácími i zahraničními humanitárními projekty. Připraveny jsou kreativní workshopy a další zajímavosti.

Foto: pro Charitu ČR Vojta Šrámek

Tři instalace - tři poselství. Humanitární krize způsobené válkou nebo přírodními katastrofami postihují miliony lidí po celém světě bez rozdílů.

Článek

Vyrob si tašku nebo placku, ale první zapoj rozum! 

Kromě placek si lze vyrobit i fair trade tašku s vlastním originálním designem, a ukázat tak světu, že je důležité zajímat se, ale i jednat.

Každý účastník workshopu nejprve splní krátký úkol, který odhalí jeho vědomosti o humanitární pomoci a světě kolem nás.

Živá knihovna 

Funguje jako běžná knihovna až na to, že namísto knih jsou půjčováni lidé. V první řadě jsou čtenáři seznámeni s pravidly živé knihovny, které musí dodržovat, zaregistrují se a vypůjčí si na 20 minut živou knihu. Následně vybraná kniha vypráví čtenáři svůj příběh, během kterého se sám čtenář může doptávat na otázky, které ho zajímají.

Charitní živá knihovna tak nabídne sérii autentických a originálních, necenzurovaných životních příběhů cizinců, kteří našli domov, práci či rodinu v České republice. Přijďte si zalistovat v našich knihách, seznámit se s touto unikátní metodou, která je tak trochu o poznání druhých, ale i o nás samotných, popřemýšlet nad našimi předsudky a třeba zbořit nějaký ten mýtus.

Cíle udržitelného rozvoje 

V září 2015 státy OSN dohodly na sedmnácti cílech, s jejichž pomocí bychom měli v udržitelnosti života na Zemi všichni společně pokračovat. Hlavním smyslem cílů udržitelného rozvoje je zajištění důstojného života bez chudoby, hladu a nerovnosti, a možnost plně rozvinout svůj potenciál.

Každého z nás cíle udržitelného rozvoje zavazují, abychom byli zodpovědnými obyvateli planety, kteří berou ohled na lidi i ekosystémy, a podporují opatření v oblasti klimatických změn, na nichž závisí životy nás všech. Jsme první generací, která může odstranit extrémní chudobu na Zemi a zároveň poslední generací, která může zabránit nejhorším dopadům globálního oteplování, než bude příliš pozdě. Který z cílů se rozhodnete naplňovat?

Encyklopedie migrace 

Faktický pohled na migraci a její souvislosti s udržitelným rozvojem přináší platforma Encyklopedie migrace. Stejně tak jako živé knihy nepředstavují běžné knížky, ani pod pojmem Encyklopedie migrace se neskrývá vázané dílo.

Na počátku to byla iniciativa studentů Univerzity Karlovy, v současné době jde o volně přístupnou vzdělávací platformu, jejímž cílem se stalo zmapovat relevantní témata a pojmy, které souvisejí s uprchlickou krizí, tak, aby široká veřejnost mohla být spolehlivě a aktuálně informovaná o nastalé situaci.

Její zástupci a mluvčí se snaží o objektivní vysvětlení příčin, které vedou k tomu, že lidé jsou nuceni opustit své domovy stejně tak, jako osvětluje světové migrační trendy. Možná někoho překvapí, že se Česká republika postupně stala nejvýznamnější imigrační destinací v regionu střední a východní Evropy. Největší počet imigrantů tvoří Ukrajinci, poté Slováci a nakonec Vietnamci. To i další informace na info point přinesou zástupci encyklopedie migrace.

Info stánek Charity Česká republika najdete na Letní filmové škole do 30. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám