Hlavní obsah

Lidoví řemeslníci obsazují Slovácko. Jsou na trzích i v muzeích

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tento týden je na Slovácku plný akcí dýchajících vánoční atmosférou. Adventní trhy, předváděcí akce řemeslníků v muzeích, výstavy betlémů i koncert dechovky.

Foto: Zdeněk Šmýd

Šikovné ženy ze Slovácka dostanou náročné lidové ornamenty i na perník.

Článek

Přišel čas adventních trhů a s nimi i volba „Kam letos?”

Do Vídně, Brna, Olomouce? A co třeba na Slovácko, kde jsou trhy komorní a mnohem více dýchají skutečnou vánoční atmosférou? Za sebou je mají už Mutěnice, Kyjov nebo Strážnice. Před sebou naopak Hodonín nebo Čejkovice. A právě v těchto dnech přicházejí se svou obdobou vánočních trhů – předváděcími akcemi lidových řemeslníků - muzea v Kyjově, Hodoníně a Veselí nad Moravou.

Řezbáři i pernikářky

Řezbáři vyrábějící tradiční formy na perník nebo postavy do betlémů, keramici, neuvěřitelně zručné ženy zdobící perník, tvořící figurky z kukuřičného šustí, vitráže nebo paličkovanou krajku. To všechno na jednom místě s možností koupit si jejich výrobky a na oplátku si vyzkoušet každé z těchto řemesel.

Masarykovo muzeum v Hodoníně a Městské muzeum Veselí nad Moravou nabízí tuto krásnou podívanou ve dnech 11.-13. prosince, Vlastivědné muzeum Kyjov 12.-14. prosince. V kyjovském i hodonínském muzeu přitom můžete aktuálně nahlédnout na výstavu betlémů.

Trhy i s dechovkou

O víkendu pak přijdou na řadu adventní trhy v Hodoníně na pěší zóně, kde vás kromě možnosti nákupu vánočních dekorací čeká i koledování dětských souborů či škol v odpoledních hodinách. A to po všechny tři dny, tedy 16.-19. prosince.

Čejkovice pak zvládnou své trhy během jednoho dne 16. prosince, kdy kromě stánků bude v centru obce kromě jiného v odpoledních hodinách i koncert dechové hudby.

Reklama

Výběr článků

Načítám