Hlavní obsah

Lidé zapomněli na evangelický hřbitov v Karviné - Dolech

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná - Doly, místo, kde historie Karviné začínala. Založení této části města se připisuje roku 1268. V posledních letech zde však šlo k zemi mnoho budov. Nyní se v Dolech nachází jen několik domů a mnoho skrytých "tajemství".

Foto: Pavel Jaňurek

Polorozbořená kaple v Karviné - Dolech

Článek

Tato stará část města skrývá mnoho památek, na které karvinští občané zapomněli, nebo o nich nemluví. Nachází se zde například trosky zámku, který tady kdysi stál. Dnes z něj zbyly pouze kameny, ale i podle těch jde poznat, že se zde kdysi honosila takováto stavba.

Další z řady památek je rozhodně evangelický hřbitov, který nalezneme nedaleko nynější ubytovny Průkopník. Hřbitov je společně s kaplí schován v lesíku, a tak jej není možné z cesty zahlédnout. Hroby zarostlé mechem a všude rostoucí tráva jen dokazují, že o toto místo již není zájem. Některé hroby však dokazují, že ne všichni zapomněli. Zhruba deset svíček a několik kytic dokazují, že i přes několik let zapomenutí sem ještě někteří pozůstalí chodí a vzpomínají.

Osud polorozbořené kaple se vlivem poddolování pečetí. Vyhlídky této památky nejsou nikterak růžové, protože většina obyvatel Karviné o existenci hřbitova vůbec neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám