Hlavní obsah

Lidé se v divadle v Hronově mohou podívat i do orchestřiště či do zvukařské kabiny

Novinky, Markéta Machová

Jak vypadá zákulisí Jiráskova divadla v Hronově? Jaké používají herci šatny? Odkud hýbají osvětlovači světly? Kolik muzikantů se vejde do orchestřiště? Kde je uložen základní kámen? Na tyto i další otázky získají odpovědi všichni, kteří se zúčastní prohlídek divadla, které od 8. června nabízí Kulturní a informační středisko Hronov.

Foto: Zdeněk Šulc, Fotoklub KIS Hronov
Článek

Až do konce května mohli lidé nahlédnout do divadla skrze kruhová okénka v hlavních dveřích, nebo při návštěvě koncertů a představení viděli foyer, hlavní sál či malý sál, případně divadelní bar. Teď mohou vidět víc.

Každý pátek od 10 hodin a ve 14 hodin mají zájemci možnost se s průvodcem podívat i do prostor, kam se jako běžní návštěvníci divadelních představení nedostanou. Uvidí třeba šatny herců, orchestřiště či kostymérnu.

Průvodce seznámí návštěvníky s historií i současným provozem divadla, pokusí se představit technické vybavení podia a upozorní na detaily, které lidé obyčejně přecházejí bez povšimnutí.

Divadelní technici nechají návštěvníky nakouknout do bývalé promítací kabiny, odkud dnes ovládají zvukařský pult. Že nevíte, jaký pohled se zvukařům nabízí během představení, kdy diváci pohodlně sedí v křeslech? Tak i to během prohlídky uvidíte.

Prohlídky divadla jsou v letošní turistické sezoně novinkou, patří k akcím k 90. výročí položení základního kamene divadla. To se uskutečnilo 26. srpna 1928. Neznamená to však, že s létem prohlídky skončí. Budou probíhat každý pátek téměř po celý rok.

Pokud se zájemce nedostane na prohlídku v pátek, stačí se obrátit na hronovské informační centrum, kde se pro něj pokusí zajistit jiný čas prohlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám