Hlavní obsah

Libochovice hostily 4. ročník festivalu zdravotně postižených Umíme se bavit

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 17. září bavilo na 50 umělců z pěti zařízení sociální péče téměř 400 diváků a sami sebe na čtvrtém ročníku festivalu s přiléhavým názvem Umíme se bavit.

Foto: Jiří Růzha

4.ročník festivalu Umíme se bavit v Libochovicích - závěrečná děkovačka

Článek

Proč název Umíme se bavit? Festival si vzal za úkol ukázat dětem a dospělým v Libochovicích a okolí, že umělecké cítění, hudba a tanec, není jen prioritou nás zdravých, že existují handicapovaní malíři, básníci, spisovatelé, herci, hudebníci a dokonce i tanečníci.

Stejně tak, jako dokáží umění přijímat, dokáží jej i dávat. Sice není vždy vše dokonalé, ale tady se dokonalost necení, zde se oceňuje vytrvalost a trpělivost. Ovšem celkový zážitek je stejný, ne-li větší.

O tom se přesvědčilo na dvě stě dětí ze ZŠ Libochovice, které navštívili první část festivalu konanou v dopoledních hodinách. Hodinu a půl dlouhý blok divadla, hudby a tance dokázal během chvíle prolomit bariéry a větší část diváků byla přímo vtažena do dění na jevišti.

Oba bloky skvěle uváděla herečka a patronka festivalu Ivanka Andrlová, která mezi jednotlivými vstupy vylosovala z každé třídy tři šťastné majitele lahve, kšiltovky či polštářku s emblémem festivalu – žlutým sluníčkem.

Diváci mohli zhlédnout taneční skupinu Lucarino Dance z DNS Čížkovice tančící americké Line Dance, nováčka na festivale divadelní soubor z Domova pod Kuňkou Ráby se scénickým tancem na motivy písně I. Mládka – Jez, hudební skupinu Křešičanka – Pustajka z DNP Křešice, taneční skupinu Boubelky z MPS DS Louny s úžasnou choreografií Když se z Boubelky stane Popelka a tancem To zvládnem, kde opět tančili i vozíčkáři, a divadelní soubor Termiti z DZR Terezín s pohádkou Rumcajs.

Úžasná atmosféra a skvělé výkony byly opět odměněny drobnými dárky pro účinkující, které předaly členky spolupořádajícího T. O. Bílý zajíc Libochovice. Dobrý oběd opět připravila paní Bauerová, majitelka restaurace Pamplona v Libochovicích, a po slavnostním ukončení festivalu, kterého se ujala radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová, se konala již tradiční diskotéka Petra Vrány. Ten dokázal, že zná způsob, jak z unavených umělců dostat ještě zbytky taneční energie.

Festival pořádalo město Libochovice společně s T. O. Bílý zajíc Libochovice za finančního přispění Ústeckého kraje z Programu podpory regionální činnosti pro rok 2014. Záštitu nad festivalem si vzali radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová a starostka Libochovic Ing. Jana Holá. Ovšem svoje místo zde mají i sponzoři, tím byl letos opět Skloservis s. r. o., jehož majiteli patří obrovský dík.

Čtvrtý ročník festivalu Umíme se bavit skončil, zůstalo po něm mnoho zážitků a mnoho fotografií - a hlavně, když to podmínky umožní, chuť pokračovat a za rok se sejít při dalším, jubilejním pátém ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám