Hlavní obsah

Liberecký chrám kultury slaví desáté výročí svého otevření

Novinky, Milan Turek

Nedávno na internetu bylo zajímavé číst dopis paní Křivákové o knihovně v New Yorku. Liberec je městem se sto tisíci obyvateli a má moderní knihovnu, kterou otevřel v roce 2000, určitě není horší. Začátkem listopadu oslaví desáté výročí provozu.

Foto: Milan Turek

Knihovna je stavbou doplňující komplex budov v centru

Článek

Už jen to, že sem můžete zajít bez problémů na WC či dát si kafe z automatu za babku je dobrá zpráva. Další výhodou je četba novin zdarma - spoustu deníků, časopisů tu nabízejí bez jakýchkoliv poplatků, ale i roční poplatek pro seniory je za padesátikorunu přístupný.

E-Galerie je výstavní prostor, kde se dají při pohodlném sezení prohlížet fotografie promítané na velké obrazovce. Zpoplatněný internet využívají i senioři, stejně tak poslech hudby z CD. V prostorách knihovny je na třicet počítačů, z nichž lze sledovat katalogy knih, časopisů nejen z liberecké knihovny, ale i dalších knihoven v republice.

Přednášky, koncerty, i další kulturní akce jsou seniory hojně navštěvovány. Knihovna svými nejrůznějšími kurzy s velice nízkým poplatkem předčí ostatní instituce ve městě. Největší zájem je o výuku práce na počítačích.

Senioři sem přicházejí nejen, aby sami načerpali vědomosti či se pobavili, přicházejí také proto, aby zde poseděli s přáteli, poskytovali konzultace mladým, prostě knihovna je místem, kde se dá najít všelico a kde je opravdové přátelské ovzduší. Studenti sem chodí nejen na rande, ale i studovat a na schůzky s pedagogy.

Budova knihovny je stavbou Smíření a byla dokončena v roce 2000, přičemž zásluhu o její vybudování má paní Věra Vohlídalová, dnes již seniorka, ale stále aktivní žena.

V listopadu bude probíhat celodenní prezentace knihovny k jejímu desetiletému výročí formou přednášek, výstav. Moderní budova, služby ji dělají nejmodernější v republice. Ročně sem přijde přes dvě stě tisíc evidovaných návštěvníků.

Knihovna se prezentuje i v zahraničí, především spoluprací s Německem, Polskem, Rakouskem a Anglií. Publikace v těchto jazycích jsou četně zastoupeny a navíc má knihovna i fond sudetik. Svým miliónem tři sta tisíc knihovních jednotek, dvaceti tisíci čtenáři, což je každý pátý občan města a se svými pobočkami je skutečným chrámem kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám