Hlavní obsah

Liberecká botanická zahrada dala seniorům do konce roku volňáska

Novinky, Milan Turek
Aktualizováno

Nejnavštěvovanější v Liberci je Ještěd, město se chlubí také jinými zajímavostmi. Ty nejkrásnější jsou k dosažení na ose tramvaje. Protějškem Ještědu jsou dvě nádherné zahrady – úplně na konci tramvajové linky je zoo, o dvě stanice zpět botanická zahrada. Senioři mají do konce roku vstup zdarma.

Foto: Milan Turek

Svérázný symbol na vchodové bráně Botanické zahrady Liberec

Článek

Obě zahrady se nacházejí v nejkrásnější čtvrti města v Lidových sadech. Z jedné strany lemovány lesem, plnícím funkci příměstského parku a obklopeny vilami dřívějších bohatých měšťanů, které vznikaly na konci devatenáctého století a později. Jejich architektura a zahrady upoutávají svou výstavností i bohatstvím květeny. Obzvláště na jaře hýří barevností rododendronů, později růží a různých druhů plamének nebo keřů.

Uprostřed čtvrti jako by botanická zahrada byla perlou, ukrytou za keři rododendronů. I když prostor zahrady není rozsáhlý, poskytne po celý rok zážitky z bohaté květeny a architektury rostlin, v zimě především ve sklenících. 

Botanická zahrada Liberec má své základy v 80. letech 19. století a je tak nejstarší zahradou ve střední Evropě. Spolek přátel přírody (tehdy německý Verei der Naturfreunde in Reichenberg) nejdříve zakoupil pozemek, pak dlouho trvalo, než bylo možno realizovat botanický pavilon.

Při stěhování zahrady na dnešní pozemek, což trvalo několik let, bylo nutno přesadit zhruba 15 000 rostlin. Slavnostně spolek zahradu otevřel 5. září 1895. V průběhu let sloužila zahrada také jako zahradnictví, největšího rozkvětu však dosáhla za ředitelování Miloslava Skleničky, kdy se zapojuje i do mezinárodních společenství zahrad.

Jsou zde celé soubory neobvyklých druhů. Obvykle v letním období vyrůstá největší leknín na světě Viktorie královská, obdivovat lze Zmijovec nebo Budhovu ruku. Obdivována je sbírka orchidejí nebo kaktusů Obzvláště děti zaujme krokodýl, několik mořských akvárií či cvrlikající ptáčci anebo japonské minikeře.

Vánočním dárkem pro seniory je vstup zdarma až do konce roku. Nutno je však počítat s omezenou otevírací dobou od osmé ranní do šestnácté po dobu zimních měsíců. Otevřeno je každý den i během svátků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám