Hlavní obsah

Liberec prozářila Křišťálová zahrada

Novinky, Miroslav Moravec

Vyhlášená liberecká umělecká Kavárna Pošta je do pátku 23. srpna dějištěm výstavy jednoho z nejvýraznějších uměleckých sklářů současnosti Jiřího Pačinka.

Foto: Milena Městecká

Článek

Expozice s názvem Křišťálová zahrada zve diváka do světa sklářovy fantazie a obklopí ho skleněnými květinami, mušlemi, kraby, rybami, ptáky, koňmi i nejrůznějšími bizarními tvory, kteří se ve fantaskních podobách zrodili ze žhavé skloviny a společně vytvořili zdánlivě nesourodý a tím unikátní svět imaginární zahrady...

Hra barev, tvarů, struktur a rozverných podob moderního skla se protne s noblesní atmosférou historické kavárny a jejími zlatými ornamenty, křišťálovými zrcadly a lustry v jedinečném a jinde neopakovatelném spojení, navíc na místě, které je srdcem Křišťálového údolí.

Z Liberce se výstava po skončení odebere na svou mezinárodní pouť, která začne ve čtvrtek 26. září v Národním muzeu Kazachstánu v Nur-Sultanu, kam přijíždí na pozvání Velvyslanectví České republiky.

Záštitu převzali...

Na tuto kulturní událost letošního léta zve Krajské ředitelství policie Libereckého kraje a jeho ředitel Vladislav Husák, který nad výstavou převzal osobní záštitu. Tu rovněž této mimořádné akci uměleckého řemesla poskytl hejtman Libereckého kraje Martin Půta a destinační projekt Křišťálové údolí/CrystalValley.

V této souvislosti nutno poznamenat, že se jedná o mimořádný, dosud u nás nevídaný projekt, který má přilákat domácí i zahraniční návštěvníky do Libereckého kraje, jenž je kolébkou tuzemského sklářství.

...nejen zahradní architektura

Jiří Pačinek, nazývaný nekorunovaným králem našich současných sklářů, je žákem legendárního sklářského mága René Roubíčka a spolupracovníkem neméně proslulého Bořka Šípka.

Svou kariéru zahájil v roce 1990 nástupem do historické sklárny Chřibská 1414, poté následovala dlouholetá praxe ve sklárně Ajeto. V roce 2007 se uplatnil ve vlastní manufaktuře, kterou přebudoval přestavbou velké dřevěnice v Lindavě u Cvikova roku 2007. Tady již více než deset let vytváří technicky náročné dekorativní plastiky různých podob, včetně zvířecích motivů, i užitkové skleněné objekty – vázy, mísy, talíře a další předměty.

Jeho díla jsou součástí soukromých uměleckých sbírek a kolekcí designových firem a galerií u nás i v zahraničí. Jiří Pačinek kromě jiného navrhuje a vytváří i nejrůznější dekorativní předměty tzv. zahradní architektury. Jeho skleněné květiny, keře ba i stromy zdobí městská centra nejsevernějších Čech i soukromé pozemky. Lindavská manufaktura slouží Jiřímu Pačinkovi jako tvůrčí dílna, svoje projekty pak i partou sklářských spolupracovníků realizuje ve sklárně, kterou najdeme v nedalekých Kunraticích. Zde je možné, po telefonické objednávce, huť v rámci turistickém exkurze navštívit.

Výstava Křišťálová zahrada je otevřena do pátku 23. srpna vždy ve středu a sobotu, kdy budou v čase od 10.00 do 18.00 hodin probíhat komentované prohlídky a promítání nového filmu o Jiřím Pačinkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám