Hlavní obsah

Leží u Žihle česká hvězdná brána?

Novinky, Vratislav Konečný

Dědek, Bába a viklany přivolávající déšť, téměř neznámé skalní město u Žihle je ideální místo pro meditační výlet. Zavede vás na Rabštejnsko, k Horní Střele, Rabštejnu, donedávna nejmenšímu městu ve střední Evropě, než ho "přifařili" k Manětínu. Do lesů a údolí, opěvovaných trampy a čundráky.

Foto: Vratislav Konečný

Dědek vypadá jako leklá velryba

Článek

Les byl plný zvuků. Od potrhlých strážkyň sojek, po štěbetání sýkor a zvonků, občas k tomu spustila palba datla. Jinak nádherné ticho v místě plném balvanů ať jednotlivě či ve skupinách poházených mezi stromy.

Žulové městečko Viklany nad obcí Žihle nepatří mezi nejznámější turistické atrakce, ale i tak se tady sejde v létě dost lidí. To už bývá les dost vyprahlý, jarní procházka je daleko lepší.

Korpulentní Bába, uťápnutý Dědek

Parkoviště je vpravo pod lesem za obcí, od nádraží vede žlutá značka směřující k Dědkovi, mohutnému balvanisku (5 krát 8 metrů), zčásti porostlém mechem.

Kraj zdejší je zřejmě matriarchální, Dědek je proti asi o kilometr vzdálené Bábě pomenší, trochu podpantoflový. Bába je kus žulové ženské. Tvarově je hodně prostorová (6 krát 12 metrů), ryze barokní tvary, váží několik desítek tun. U ní si můžete na tabuli přečíst, kterak že to se šutry na Žihelsku je, jak tyto obrokameny vznikly rozpadem hrubozrnné žuly.

Bába stojí ve svahu, nakloněná. Možná taky měla namále, menší babky v okolí byly rozstříleny a odtěženy. Stavební materiál je to parádní, ale chvála komukoli, kdo zasáhl, že zůstala spolu s ostatními zachována. Od roku 1933 jsou přírodní památkou.

Cesta se stáčí lesem vlevo k silnici, stále po žluté, občas s nějakým šutřiskem poblíž, se dostanete na silnici. Po ni doprava mírným stoupákem. Odbočka k viklanu je značena, chybí tu informační tabule, třeba s nákresem rozmístění dalších skalek. Sice se dozvíte, jak daleko je ke Hřibu nebo Frygické čapce, mapka by to ujasnila.

Když se šutr viklá

Viklany leží asi 500 metrů od silnice, zážitek ze seskupení bochníkovitého zvětrávání tiské žuly je mimořádný. Balvany sem zavlekl před milióny let ledovec, musela to být obrovská síla sunoucí žulu s sebou.

Skalní městečko leží v lokalitě U lomu. Viklan na vrcholu žulových bochníků je impozantní, ale jeho kolega, zešikma pohozený na žulák pod ní, to je zázrak. Že nesletěl, je div, vypadá to, že drží silou vůle. Na některých balvanech jsou patrné rýhy, to dává podnět ke vzniku různých dohadů, zvláště mimozemských.

Viklan byl prý pohanskou svatyní, je jich tu po lese víc, jeden z kamenů uměl přivolávat déšť. Zřejmě to byl v dávnověku jakýsi kultovní bod, kam se stahovali lidé, ještě než přišli Keltové.

Psychotronici naměřili v okolí skal mnoho anomálií, takže je nasnadě výklad, že se jedná o obětní místo, nebo přechodovou hráz do jiné dimenze. Možná je na Žihelsku česká Hvězdná brána a my o ní nevíme.

Nejmenší jezero

V Žihli je památník obětem transportu smrti z roku 1945, zemřeli tu vězni přepravovaní vlakem do koncentráku. V údolí Střely uvidíte řopíky z prvorepublikového opevnění.

Nedaleko se nachází přírodní Odlezelské jezero, vzniklo sesuvem půdy při povodni v roce 1872. Stalo se nejmenším přírodním jezerem ve střední Evropě. Kvůli tomu přesunuli trasu žatecko-plzeňské železnice. Údajně zůstaly některé vagóny na dně tohoto nově vzniklého jezera.

Reklama

Výběr článků

Načítám