Hlavní obsah

Léty prověřeno, tradicí zapečetěno. V Uherském Hradišti se představí výrobci ze Slovácka

Novinky, Lenka Durďáková

Umění uchovávat své tradice a kulturu po desetiletí či staletí a předávat pak své dovednosti a znalosti mladším generacím není na Slovácku nic neobvyklého. Že se tak skutečně děje s láskou a trpělivostí, dokládá letos již osmý ročník Přehlídky Slovácko v tradici.

Foto: Archiv Region Slovácko

Přehlídka Slovácko v tradici

Článek

V sobotu 25. listopadu se od 9 do 16 hodin v Redutě v Uherském Hradišti představí jedni z nejlepších tradičních výrobců na Slovácku, nositelé ochranné známky Tradiční výrobek Slovácka.

Výrobky od mistrů nejrůznějších řemesel bude možné si nejen zakoupit, ale i zkusit vyrobit pod odborným i laskavým dohledem. Přímo před očima návštěvníků se zde pod šikovnýma rukama rodí panenky a panáčci z kukuřičného šustí, ošatky, koše a košíky, dřevěné formy, misky, keramika, do tajů techniky batikovaných, zelových, škrabaných či oplétaných kraslic zasvětí zručné malérečky.

Nezapomnělo se ani na kroje, obuv, opasky a další krojové součásti, zájemci si mohou přímo na místě objednat a domluvit výrobu všech krojových součástí podle přání a na míru u šikovných ševců, švadlenek či vyšívaček. V dopoledních hodinách jsou výrobcům, kterým byla ochranná známka udělena v letošním roce, slavnostně předány certifikáty.

Láká vás práce maléreček, jejichž malby zdobí nejeden památkový domek, sklípek či kapličku? Pro děti i dospělé je připraveno pod vedením Marie Holubíkové ze Strážnice malování slováckého ornamentu na „žudro“, přijďte si vyzkoušet.

Tradici Slovácka v té bytelné podobě již tradičně dokreslují kulinární speciality od vdolečků přes třísky, povidla, chléb, koláče, perníčky, nudle. Pokračovat můžeme vinnými mošty, sušeným ovocem, svatomartinský čas dokreslující nabídka svatomartinských vín.

Kulturní program je pod patronací dětských souborů a jejich cimbálových muzik - DFS Dolinečka, DFS Omladinka a DFS Pentlička.

Přijďte prožít sobotní den v duchu Slováckých tradic do Uherského Hradiště, srdce Slovácka.

Reklama

Výběr článků

Načítám