Hlavní obsah

Letošní sezóna je výjimečná, shodují se slováčtí herci

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Letošní sezóna Slováckého divadla v Uherském Hradišti pomalu spěje ke konci, ale ještě nekončí úplně. Po titulech Přes ploty, Mnoho povyku pro nic, Kříž u potoka, Kdy bude po válce, Rodina Tótů a Úča musí pryč! čeká v září herce poslední premiéra, Fidlovačka v režii Michala Zetela.

Foto: Marek Malůšek, Blanka Šmejdovcová

Herci Slováckého divadla hodnotí letošní sezónu jako výjimečnou.

Článek

Pro herce byla sezóna 2017/2018 náročná, přesto se ale vzácně shodují, že byla přínosná, rozmanitá a výjimečná.

„Sezóna byla skvělá, pro mě velice přínosná, spousta výzev, skvělé režisérské osobnosti, dobré texty, rozmanitost žánrů. Výjimečná byla tou rozmanitostí. Kromě inscenací, ve kterých jsem mohl být, a setkání s režiséry, se mi do srdce zarylo představení Kříž u potoka! To byl pro mě velký divadelní zážitek,” prozradil mladý herec David Macháček.

„Tato sezóna, ale i ta předešlá pro mě opravdu výjimečné byly. Díky roli Bertieho v Králově řeči, na což navázal Fedor Gál v inscenaci Přes ploty. Jsou to pro mě "srdcovky". Leonato v komedii Mnoho povyku pro nic je taky moc pěkná role. Jen její vznik nebyl provázen takovou pohodou během zkoušení jako u dvou dříve zmíněných. V lednu 2018 měla premiéru hra Přes ploty a koncem toho samého měsíce Mnoho povyku pro nic. Bylo moc náročné připravit se na oboje, k tomu mě stihla mezi premiérami nemoc a téměř ztráta hlasu. Tím vším byla práce na Leonatovi postižena a spíš jsem se k premiéře dotrmácel z posledních sil. S přibývajícími reprízami si ale Leonata užívám víc a víc. Řekl bych, že to výjimečné období ještě nekončí. Role Kozelky ve Fidlovačce je taky hodně zajímavá. Čili jedna pěkná role a pěkná práce za druhou,” dodal herec Pavel Hromádka.

„Já jsem se v letošní sezóně vrátila zpět do provozu divadla po mateřské dovolené. A jelikož už žádnou jinou mateřskou neplánujeme, určitě je pro mě už jenom ten návrat výjimečný. Zatím jsem stihla nazkoušet jenom jednu roli – Andrea v Úča musí pryč a myslím si, že na tuto postavu jen tak nezapomenu. Mě i kolegy každé představení této hry nesmírně baví, jsem fakt vděčná, že v ní můžu hrát,” doplnila herečka Pavlína Hejcmanová.

Její slova potvrdila i kolegyně a dlouholetá členka souboru Monika Horká: „Myslím, že divadlo mělo krásnou sezónu. Mně se to tak jeví a často mě zastavují diváci a říkají mi to. A věru, i když se jim něco nelíbí, neostýchávají se nám to říkat. Která představení jsou nejblíž mému srdci nepovím, ideálně diváci stihnou všechny a vyberou si bez mého neslušného doporučování. Vybírat z čeho je.”

Divadelní hra Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka, která bude zároveň posledním titulem sezóny 2017/2018, vstoupí na jeviště Slováckého divadla v sobotu 15. září. Režie hry, ve které poprvé zazněla česká hymna, se ujal ředitel divadla Michal Zetel.

„Impulsem pro výběr hry bylo určitě sto let od vzniku republiky, která se na ni odvolává, ať už přímo či nepřímo. Sto let je doba dlouhá tak akorát, abychom se na ni mohli podívat s kritickým odstupem. Nechceme hru politizovat ani se jí vysmívat, ponecháme i původní postavy. Chceme se ohlédnout za zdánlivě samozřejmou součástí českých, nejen divadelních, dějin,” uvedl Michal Zetel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám