Hlavní obsah

Letošní ročník Svatováclavských slavností v Dobrušce začíná. Tradiční součástí jsou zajímavé výstavy

Novinky, Dana Ehlová

O svátečním víkendu probíhá v Dobrušce už patnáctý ročník Svatováclavských slavností. Jejich oblíbenou, a velice navštěvovanou součástí, jsou výstavy. Letos se konají v lapidáriu městského úřadu, knihovně, synagoze, malém sále společenského centra, Rýdlově vile a v historické sladovně pivovaru.

Foto: Dana Ehlová

Gönci András (vpravo), významný maďarský výtvarník, připravuje vedle textilních obrazů i divadelní dekorace.

Článek

V lapidáriu městského úřadu lze zhlédnout výstavu Dekorativní textilie maďarského výtvarníka z partnerského města Ábrahámhegy Andráse Gönciho, v knihovně výstavu Ze života ilustrátorky Adély Rúčkové Moravcové, v synagoze Hrátky z látky dobrušských patchworkářek, v malém sále společenského centra výstavu nazvanou Století Dobrušky v plánech, projektech a vizích, Rýdlova vila nabízí ruční práce a stylové prostory sladovny rodinného pivovaru unikátní výstavu Krajina Lustig.   

U příležitosti Svatováclavských slavností se do města F. L. Věka také tradičně sjíždějí zástupci partnerských měst z Maďarska, Slovenska, Polska i Nizozemska.

Jako první dorazili přátelé od Balatonu z městečka Ábrahámhegy v čele se starostou Zsolty Vellou. Členem delegace je i výtvarník Gönci András, a proto úvodní maďarské kroky na „české půdě“ plánovaně vedly do lapidária městského úřadu na výstavu Dekorativní textilie, kde se zástupci setkali se starostou Dobrušky Petrem Lžíčařem, místostarostou Petrem Poláčkem a příznivci výtvarného umění. 

Zsolt Vella připomněl pravidelné výměnné cesty zástupců obou měst, z nichž zatím poslední se uskutečnila před několika málo dny, kdy na slavnostech vína na břehu Balatonu reprezentovali Dobrušku mažoretky a dechová hudba Valánečka.

Starosta Dobrušky Petr Lžíčař s potěšením zdůraznil: „Partnerství obou měst trvá již druhou desítku let a postupně se změnilo ve vřelé přátelství.“ Zároveň kvitoval, že v Dobrušce, s níž je neodmyslitelně spjat život zakladatele moderního malířství, světoznámého malíře Františka Kupky, vystavuje maďarský umělec právě abstraktní textilie.

Gönci András, významný maďarský výtvarník, který vedle textilních obrazů připravuje i divadelní dekorace, prozradil hostům slavnosti, že studoval v Liberci a při své tvorbě používá také stroj české výroby. Zároveň popsal, jakým způsobem pozoruhodné textilní obrazy vznikají.

Je samozřejmé, že na úspěch výstavy si všichni přítomní připili vynikajícím maďarským vínem Szürkebarát (Šedý mnich), které se rodí na sopečných svazích v okolí Balatonu.

Všechny současné výstavy v Dobrušce budou v sobotu 29. září přístupné od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám