Hlavní obsah

Letošní jaro již objekt závodu Perla 01 nepřivítá

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od října minulého roku probíhá v Ústí nad Orlicí v souladu s daným plánem prací demolice areálu závodu Perla 01, kterou nezastavilo ani zimní období. S nástupem jara tak i s mírným popraškem sněhu zmizela veškerá památka na výrobní haly i budovy vytvářející vzhled ulice 17. listopadu.

Foto: Lukáš Prokeš

Po demolici provozních objektů došlo v měsíci prosinci minulého roku na textilní prodejnu a vedle stojící realizační středisko.

Článek

S nástupem jara slunné dny lákají k procházkám nejen okolím ale i samotným městem. Zvědavost, co rok 2018 přinesl nového, poutá především areál letitého textilního závodu Perla 01. Nejsou to jen stovky textiláků, ale i obyvatelé města, kteří s nostalgií sledují změnu středu města a nezvyklý vzhled jedné z hlavních ulic.

Se začátkem prosince minulého roku došlo k odstraňování všech výrobních hal. V novém roce začala demolice všech obvodových zdí, kdy došlo na odstranění bývalé prodejny textilního zboží a vedle stojícího realizačního střediska, které rámovaly ucelený vzhled ulice 17. listopadu. V současné době probíhá demolice podlah a základů. Následným odstraňováním vybagrovaného materiálu vzniká velký, prázdný prostor.

Protože ulice 17. listopadu je jednou z hlavních ulic středu města, její změna tak po desítkách let mění zásadně tvář současného Ústí nad Orlicí. Zmizely zasklené výlohy textilní prodejny, okna a vchod realizačního střediska včetně odpočinkového koutku se stromem a lavičkou. Otevřel se prázdný, nic nenabízející prostor.

Kolem procházející občané si mohou jen vytvářet snovou představu (AFI) Paláce Pardubic, kdy po zbourání hotelu Veselka vzniklo v centru města nákupní a zábavné centrum pro řadu kulturních a společenských aktivit pro občany i návštěvníky města.

I zde vznikl prostor pohodlně dostupný automobilem, hromadnou dopravou z nedalekého autobusového nádraží i pěšky ze všech částí města, který by byl vhodným místem pro výstavy, společenská, kulturní i hudební vystoupení.

Zatím se v Ústí nad Orlicí přehlídky techniky IZS, dětský den, trhy, doprovodný program staročeské pouti a další akce různých společností konají ve dnech zmíněných akcí na uzavřených parkovištích i v okrajových částech města.

Povzdech končí pohledem do prázdného prostoru ničím nekrášlené ulice, kterou snad v budoucnu oživí budova DDM s desátou tělocvičnou ve městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám