Hlavní obsah

Letos se naše divadelní přehlídka nesla ve znamení Vančurova Rozmarného léta, říká Jiří Kašík

Novinky, Robert Rohál

Od 26. do 29. května se konal v Kroměříži 9. ročník Divadelního festivalu Ludmily Cápkové, který pořádá tradičně Divadelní spolek Kroměříž. Na otázky, co festival přinesl, odpověděl principál pořádajícího souboru Jiří Kašík, který je současně i kroměřížský zastupitel.

Foto: archiv Jiří Kašík

Vedoucí Divadelního spolku Kroměříž a zastupitel Jiří Kašík.

Článek

Lišil se letošní ročník, který se konal pod záštitou hejtmana Zlínského kraje v Klubu Starý pivovar - vaší domovské scény, v něčem od minulých let?

Ano, lišil, ne obsahem, zase se představily ochotnické soubory a v závěrečném hlasování byl vybrán vítěz, ale tématem festivalu. Aby si účastníci i návštěvníci festival opravdu užili a zapamatovali, děláme každý ročník na nějaké téma. V loňském roce to byli hippies a šedesátá léta, letos Vančurovo Rozmarné léto. Na festivalu nechyběla pláž, půjčovna lodiček a šlapadel, bílo-modrá pruhovaná trička atd. Vše samozřejmě v divadelní nadsázce.

Kolik divadelních souborů se festivalu zúčastnilo a kdo je na festival nominoval?

Divadelních souborů bylo celkem sedm, z toho jeden nesoutěžní. Soubory se přihlásily a byly vybrány programovou radou festivalu. Přednost ale měly  soubory, které se zúčastnily oblastních přehlídek, ale nepostoupily na národní přehlídku do Volyně.

Které soubory slavily největší úspěch a který se vám osobě líbil nejvíc?

Velkou odezvu mělo naše nesoutěžní představení Veroničin pokoj i muzikálové představení Rebelové ze stodoly. Mě nejvíce zaujala inscenace Dámská šatna souboru z Veverské Bítýšky. V rámci festivalu jsme měli i vzácného hosta, kterým byl Jan Přeučil, s nímž jsme strávili při pátečním večeru velmi příjemné chvíle.

Jaká byla festivalová atmosféra a co pro ni udělal domácí soubor?

Festivalová  atmosféra byla přímo vynikající, a to především díky práci členů souboru, kteří se o naše hosty dobře starali. Kroměříž nabízí i mimo festival spoustu možností kulturního, sportovního i zážitkového vyžití. Není možné to vůbec srovnat například s národní přehlídkou ve Volyni, kde je největší atrakcí nedaleká vesnice Hoštice, kde režisér Troška natočil Slunce, seno…  a na hřbitově odpočívá Michal Tučný. Účastníci i návštěvníci byli festivalem stejně jako Kroměříží nadšeni.

Divadelní spolek Kroměříž slavil opět úspěch s inscenací Veroničin pokoj. Kam s ní máte ještě namířeno?

S touto inscenací jsme postoupili na zmíněnou přehlídku ve Volyni, proto jsme na festivalu u nás hráli nesoutěžně a z Volyně jsme byli doporučeni na Jiráskův Hronov. Takže možná tam. Jinak už máme několik dalších nabídek na uvedení představení po celé republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám