Hlavní obsah

Léto na Křivoklátě aneb Brass Band na Hrad!

Novinky, Ivana Kvasnicová

Výstava Brass Band na Hrad! je pokračováním úspěšné výstavy Brass Band Goes To Museum, která vloni pobavila v Muzeu T.G.M. v Rakovníku, nyní je na hradu Křivoklát.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Cimrmanovsky pojatá výstava ukazuje, jak členové kapely vyvezli do Ameriky dechovku a s tamními hudebníky z ní vytvořili dixieland (neworleánský jazz).

Výstava s názvem Brass Band na Hrad je celodenně k vidění na hradu od 25. června do 30. září, expozice bude zahájena ve 13.00 v prostorách Galerie Lednice (bývalé pivovarské lednice). Naučné panely doplňují historické hudební nástroje, části kostýmů, osobní předměty hudebníků a další artefakty.

Kapela vystoupí na hradu v rámci zahájení výstavy Divoká východní Afrika (rovněž v sobotu 25.června).

Kapela Brass Band Rakovník vloni oslavila dvacet let svoji  existence, byla založena v 1. května 1990 jako dixielandová kapela, hraje ortodoxní dixieland, nebo-li neworleánský jazz, jak se hrával ve 20. a 30. letech v kolébce jazzu. Tomu odpovídá i nástrojové obsazení: trumpeta, trombon, klarinet, banjo, tuba a historická bicí souprava. Její repertoár tvoří největší dobové šlágry po vzoru starých mistrů. Charakteristickým znakem kapely je vzrušující a velmi živé pojetí vystoupení, humorně laděné vlastní i převzaté texty, různé druhy kostýmů (od námořnických uniforem až po fraky) a především stále dobrá nálada.

Reklama

Výběr článků

Načítám