Hlavní obsah

Léto na hradech a zámcích nabídne noční prohlídky, nahlédnutí do zákulisí i oslavy dob minulých

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrady a zámky připomínají nejen Karla IV. - jeho rod a dobu, ale zvou i na oblíbené noční prohlídky, k nahlédnutí do zákulisí a prostor nepřístupných nebo na oslavy a připomínky dob minulých i kulturu doby současné.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Přestože je rok 2016 zasvěcen v prvé řadě Karlu IV., na hradech, zámcích a ostatních památkách ve správě NPÚ se toho děje mnohem víc – hrady a zámky zvou na oblíbené večerní a noční prohlídky, k nahlédnutí do zákulisí a prostor nepřístupných, i na oslavy a připomínky dob minulých i kulturu doby současné.

Výstavy na hradech a zámcích

Na hradě Veveří byla v sobotu 2. července otevřena výstava s názvem Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad, která představí významné moravské sídlo Lucemburků i opomenuté členy Lucemburské dynastie. Skončí 31. října.  

Na hradě a zámku Horšovský Týn se od 16. července uskuteční výstava kostýmů a rekvizit Karel IV. ve filmu.

O víkendu 29. - 31. července zve hrad Velhartice na Štíty stříbrného lva aneb Výlet do 14. století aneb Boření mýtů na Velharticích, tradiční slavnost s historicky přesnými ukázkami ze života šlechty i prostého lidu.  

Noční a speciální prohlídky

Na Noční prohlídky zve hrad Lipnice a na Benediktinské dny klášter Kladruby ve dnech 22. a 23. července. Klášter Zlatá Koruna pořádá večerní prohlídky 16. a 23. července a hrad Buchlov během Buchlovské noci s černou paní 21. až 23. července. Lucemburkové budou dlít na Křivoklátě 22. a 29. července.

Oslavy významných událostí dějin i každodenního života

Jeden sladký nápad připomene zámek Dačice tradičním festivalem Za dačickou kostku cukru (1. až 17. července). Dne 16. a 17. července Možná přijede císařpán na zámek Hrádek u Nechanic, kde zavzpomíná na rok 1866  a také 16. a 17. července zve Hamousův statek ve Zbečně na teplý chléb z historické pece a proslulé koláče podávané na jarmarku Šafářův dvoreče.

První prázdninový měsíc uzavřou 30. července Dvorské slavnosti Jana Rudolfa na zámku Krásný dvůr. Zámek Červené Poříčí si důkladně prohlédnou návštěvníci při prohlídce Zub času si nevybírá aneb Od sklepů až ke komínům (15. července).

Do podzemí zavedou návštěvníky kláštera Plasy speciální prohlídky vodního systému (16. a 17. července). Na hradě a zámku Bečov proběhne Degustace vín - edukační program spojený s degustací vín ze stejných oblastí, ze kterých pochází vína bečovského „tekutého pokladu“ (22. a 24. července). 

Folková růže – tradiční festival proběhne na zámku Jindřichův Hradec 14. až 16. července. O něco později, od 23. do 30. července se rozezní folkem zámek Náměšť nad Oslavou, který bude mít Folkové prázdniny.

Kratochvilný sobotní večer zajistí 23. července tentokrát citrusová Tančírna zámku Kratochvíle. Hned dvakrát pak potěší klášter Kladruby a jeho Archiv vůní; 22. – 24. července kursem Léto vůní Kladruby – Klášterní byliny a vůně, a 30. července komorním festivalem chutí a vůní Kladrubské

Reklama

Výběr článků

Načítám