Hlavní obsah

Letní výstava Retrohrátky představuje hry a hračky dob minulých

Novinky, Věra Stojarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně začala výstava Retrohrátky, která představuje designově zajímavé hry a hračky z druhé poloviny 20. století. Výstava potrvá až do 31. srpna a otevřena bude denně od 10 do 18 hodin.

Foto: Věra Stojarová

plechové hračky Kovap

Článek

Vystavené hry a hračky si mnozí návštěvníci pamatují ze svého dětství. Zajímavostí však je, že některé z těchto hraček se stále vyrábějí, jen z nových materiálů a pomocí modernějších technologií. Návštěvníky tak čeká mnoho informací z historie a rozsáhlá výstava původních starých her a hraček.

Kdo by si nepamatoval oranžovou Tatru 148 nebo rodinou hru Dostihy a sázky? Legendární plastový náklaďák, ve kterém se děti rády vozily, měli dříve na pískovišti snad všichni. Stejně tak takřka kultovní rodinou hru Dostihy a sázky. Autorem je Ladislav Mareš, který hru vymyslel už před více než třiceti lety.

Výstavu doplňuje ukázka z výstavy Fenomén Igráček. Děti se tak seznámí s postavičkami, které kdysi bavily jejich rodiče. Igráček dělá dětem radost dodnes, už 43 let, a výstava Fenomém Igráček navštívila už přes šedesát míst v Česku i na Slovensku. Na výstavě nechybí vůbec první legendární figurka zedníka z roku 1976.

Další barvité vzpomínky na výstavě vyvolávají céčka, která už čtyřicet let vyrábí Rudolf Chmela se svou ženou v domácí dílně v Hradci Králové. A mají stále úspěch, barevná céčka vyvážejí i do USA. Céčka vyrábí spíš z nostalgie a pouze na zakázku.

Výstavu Retrohrátky obohacují také krásné nafukovací hračky z Fatry Napajedla. Historie výroby hraček ve Fatře sahá do 50. let dvacátého století. Tehdy začal podnik ve velkém vyrábět nafukovací sedací zvířata, která si vedle Igráčků nebo stavebnice Merkur našla místo v československých rodinách. Autorkou těchto nafukovacích hraček je uznávaná česká designérka Libuše Niklová. Stejně jako dalších hraček - gumových figurek nebo zvířátek s varhánkovým tělem.

Jako doprovodný program výstavy Retrohrátky je pro děti připraven hravý koutek, kde si můžou s některými hračkami pohrát. Nechybí céčka, retro stavebnice nebo spousta Igráčků. Organizátoři výstavy přichystali také fotokoutek, ve kterém si návštěvníci vytvoří krásnou retro fotografii na památku.

Doprovodné programy:

4. července - Igráčkova dílnička

4. července - Igráčkova dílnička 18. července - Retro deskovky

4. července - Igráčkova dílnička 18. července - Retro deskovky 1. srpna  - Fatra pláž

4. července - Igráčkova dílnička 18. července - Retro deskovky 1. srpna  - Fatra pláž 8. srpna  - Igráčkova dílnička

15. srpna -  Retro deskovky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám